Lägg till ingredienser

Antal kakor: 25

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Strösocker

2.0 

dl

Sirap ljus

2.0 

msk

Sötmandelkärna

75.0 

gram

Vetemjöl

5.0 

dl

Bikarbonat, natron

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 478

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3873 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 26%

Kolhydrater: 56%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 32 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 200.0 gram 38%

Strösocker 2.0 dl 20%

Sirap ljus 2.0 msk 4%

Sötmandelkärna 75.0 gram 12%

Vetemjöl 5.0 dl 27%

Bikarbonat, natron 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Kock: Lena

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Smöret bör vara rumsvarmt. Skålla (koka några minuter) mandeln. Skölj lätt i kallt vatten och tryck sedan ut mandeln ur skalet med fingrarna. Hacka den skållade mandeln.

  2. Rör smör socker och sirap poröst. Tillsätt mandel, mjöl och bikarbonat. Rör ut till jämn smet.

  3. Rulla ut degen på mjölat bakbord till en 4 cm tjock rulle. Ställ kallt i minst 1 timme, gärna över natt.

  4. Sätt ugnen på 175-200°C. Smöra en ugnsplåt eller lägg på bakplåtspapper.

  5. Ta ut rullen och skär den i knappt 1/2-cm tjocka skivor. Lägg på plåten. Sätt in i ugn i cirka 10 minuter.

Kockens kommentar

Kakorna är godast efter några dagar, då de blivit lätt sega.

Fler recept inom Julbak

Liknande recept som Lenas bondkakor