Mjuk chokladkola med apelsinsmak

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mjuk chokladkola med apelsinsmak

Lägg till ingredienser

Satser (ā 60 st): 1

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Vispgrädde

3.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Sirap ljus

1.0 

dl

Mörk choklad

100.0 

gram

Apelsin hel

1.0 

styck

Smörpapper

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 365

Kcal / portion: 3660

GBR (GI) / port: 66

Recept: 3660 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 18%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 1003 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör normalsaltat 50.0 gram 10%

Vispgrädde 3.0 dl 30%

Strösocker 3.0 dl 31%

Sirap ljus 1.0 dl 12%

Mörk choklad 100.0 gram 15%

Apelsin hel 1.0 styck 2%

Smörpapper %

Tillagning (45 min )

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
    Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock. Rör om då och då.

  2. Koktid 20-30 minuter beroende av hur bred kastrullen är (bred = kortare tid).
    Kolan är klar när temperaturen nått 124°C. Testa genom att göra s.k. kulprov.

  3. Riv skalet på apelsin och rör ner. Hacka chokladen och tillsätt. Ta av grytan från värmen. Chokladen får inte koka. Rör om tills chokladen smält helt.

  4. Klä en form (cirka 18x20 cm) med smörpapper. Häll smeten i formen. Låt smeten kallna. Skär i bitar cirka 1,5 x 4 cm. Förvaras kallt.

Kockens kommentar

Kulprov: Droppa lite av smeten i iskallt vatten. Kan man sen rulla smeten med fingertopparna till en seg halvhård kula, så är kokningen klar. Variera smaksättningen efter behag t.ex. med citronskal, eller vanilj.

Fler recept inom Julgodis

Liknande recept som Mjuk chokladkola med apelsinsmak