Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxfilé färsk

300.0 

gram

Strösocker

1.5 

msk

Salt

1.5 

msk

 

Bananschalottenlök

1.0 

styck

Fänkål

120.0 

gram

Olivolja

 

 

Torrt vitt vin

0.5 

dl

Saffran

0.5 

gram

Vatten

8.0 

dl

Kycklingfond konc.

3.0 

msk

Vispgrädde

0.5 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 77

Kcal / portion: 262

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1050 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 5%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 343 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé färsk 300.0 gram 52%

Strösocker 1.5 msk 8%

Salt 1.5 msk 0%

 

Bananschalottenlök 1.0 styck 4%

Fänkål 120.0 gram 3%

Olivolja 0%

Torrt vitt vin 0.5 dl 3%

Saffran 0.5 gram 0%

Vatten 8.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 3.0 msk 12%

Vispgrädde 0.5 dl 17%

Skapat av: Rent a Chef

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min )

  1. Lax: Bena ur och skiva laxen tunt.
  2. Blanda socker med salt och strö över. Låt stå i rumstemperatur tills sockret smält.
    Ställ in i kylskåp tills servering.
  3. Soppa: Skala och grovhacka lök samt fänkål.
  4. Hetta upp olja i en kastrull på medelvärme och fräs grönsakerna några minuter utan att bränna.
  5. Tillsätt vin, saffran, vatten och fond.
    Koka grönsakerna mjuka, 10-15 minuter.
    Mixa soppan slät med mixerstav.
  6. Koka upp soppan före servering.
    Tillsätt grädde. Salta och peppra.
    Fintärna laxen och lägg ner i soppan.

Kockens kommentar

Kryddostskorpa passar som tillbehör. Mixa kryddost med mascarpone och bred på skorpor. Garnera gärna med ärtskott.

Passar till

Kryddostskorpa

Fler recept inom Varm förrättssoppa

Liknande recept som Skummig lök- och fänkålssoppa med lax, smaksatt med saffran (förrätt)