Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 339

Kcal / portion: 137

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4098 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smet:
Gräddfil 3.0 dl 10%
Vatten 1.5 dl 0%
Ägg 1.0 styck 2%
Saffran 1.0 gram 0%
Deg:
Vetemjöl 7.0 dl 36%
Strösocker 1.0 dl 9%
Bakpulver 5.0 tsk 1%
Margarin fast 135.0 gram 23%
el. smör 0%
Russin 2.0 dl 8%
Garnering:
Sötmandelkärna 50.0 gram 7%
Pärlsocker 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Lena
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en ugnspanna.
- Garnering: Skålla (koka någon minut) mandeln. Skölj lätt i kallt vatten och tryck sedan ut mandeln ur skalet med fingrarna. Hacka och blanda med pärlsocker.
- Äggsmet: Blanda gräddfil, vatten, ägg och saffran i en stor bunke.
- Degsmet: Blanda i en annan bunke vetemjöl, socker och bakpulver. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt. Knåda med fingrarna till en smuldeg. Blanda ner russin. Rör ner i äggsmeten.
- Häll smeten på smörad långpannan eller plåt med bakplåtspapper. Strö över mandelsockret.
- Grädda 40 minuter i ugn till vacker färg och tills ytan spruckit upp lite grann.
- Ta ut och låt svalna något. Skär i rutor cirka 5x6 centimeter.
Kockens kommentar
Gräddfil kan bytas ut till filmjölk. Kakan kan frysas i 3 månader. Läs mer > Om sockerkaka.
Alternativ
Fler recept inom Saffransbröd
Liknande recept som Ju(v)liga saffransrutor
-
Lussekatter, julgalt, enkel kuse
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Extra fina lussebullar, saffransbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Ju(v)liga saffransrutor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lena
-
Saffransbullar, lussebullar med mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande morotsmuffins
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffransgifflar med mandelmassa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Juliga saffranscones
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande bröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffranskorpor med choklad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan