Nachochips med guacamole (klicka för större bild)

Färdiga nachos, tacoskal

(nachos, nachochips, tortillachips, tacoskal = mexikansk rostad majstortilla, Om nachos)

Engelsk översättning nacho shells, taco shells, nachos, totopos = tortilla messicana di mais arrosto

Fransk översättning coquille á taco, nachos, totopos = tortilla mexicaine de maïs rôti

Italiensk översättning guscio di taco, nachos, totopos = tortilla messicana di mais arrosto

Tysk översättning Tacoschalen, Nachoschalen, Nachos, Totopos = Mexikanische geröstete Maistortilla

Spansk översättning nachos, totopos = tortilla messicana di mais arrosto

Nachochips (tortillachips, tacoskal) är rostad majstortilla (ej vetetortilla) vanligtvis smaksatt med ost (läs mer > Tortilla). I butik säljs färdiga runda eller vikta tacoskal (bild ovan t.v) och trekantiga nachochips (totopos, bild ovan t.h.). "Taco" = maträtt (läs mer > Om tacos, tortillas). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Nacho sägs ha skapats 1943 i den mexikanska staden Piedras Negras, belägen nära gränsen till Texas, av restaurangägaren Ignacio "Nacho" Anaya. En sen kväll efter stängning önskade några amerikanska militärfruar från Fort Duncan i Texas, som varit på shoppingrunda, något att äta. I brist på annat stekte Anaya majstortillas med ost och skivad jalapeno som han skar i trianglar. Ignacio Anaya dog 1975. Till hans ära uppsattes en bronsplatta i staden och nachos firas årligen i staden den 21 oktober. Naturligtvis stekte man majstortillas långt före nachos existens, men då under namnet totopo. Dess ursprung är från Zapotecbefolkningen i sydöstra Mexiko. De tillagades i lerugnar benämnda comixcal, liknade de tandoorugnar som finns i Indien och på andra platser (läs mer > Tandoor). Att baka brödet var ett sätt att konservera majsen för framtida bruk. "Totopo" är ett sammansatt namn av tortilla och ordet för åska i betydelsen att chipsen avger ljud när de äts.


SÅ ANVÄNDS NACHOS, TACOSKAL

 
Nachos och totopos används som snacks, till dipp och som tillbehör till mat. Som maträtt utbredda på ugnsplåt med allehanda pålägg som färsröra, bönröra, ost med mera, vilket gratineras i ugn 10-15 minuter. Därefter toppad med till exempel hackade tomater, jalapeno, sallat, avokado, sur grädde eller vad man har till hans. Se recept > Nachotallrik. Läs mer > Så tillagas taco.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01

Läs mer

Tandoor

Om tacos

Om tortillas

Recept med Färdiga nachos, tacoskal

Det finns 14 recept med Färdiga nachos, tacoskal