Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 482

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1929 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Svamp färsk 0.5 liter 2%
Arborioris 3.0 dl 45%
Schalottenlök 3.0 styck 3%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Saffran 0.5 gram 0%
Torrt vitt vin 2.0 dl 7%
Vatten 3.0 dl 0%
Svampfond konc. } 3.0 msk 1%
Hårdost lagrad 200.0 gram 40%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Skala och finhacka lök och vitlök. Rensa svamp. Riv hårdost. Hacka gräslök.
- Stek lök och vitlök i matfett på medelvärme ett par minuter i en stekkastrull. Tillsätt riset och stek ytterligare några minuter.
- Häll på lite vin och låt det koka in. Blanda fond och vatten och tillsätt en skvätt och låt koka in. Tillsätt saffran. Tillsätt mer vin och fond/vatten efterhand. Låt aldrig riset koka torrt och bli bränt, utan tillsätt mer vätska. Det tar ca 30 min totalt (se fpk).
När riset är klart, ta av kastrullen från plattan och rör ner en klick smör och riven hårdost. Smaka av med salt och peppar. - Stek under tiden svampen i en panna på medelhög värme, först några minuter utan fett tills vätskan försvunnit, sedan i smör några minuter tills svampen fått färg. Salta och peppra lätt.
- Lägg upp och garnera med hackad gräslök.
Kockens kommentar
Vin kan erättas med vatten.
Fler recept inom Svamprecept
Liknande recept som Saffransrisotto med svamp
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt svamp - grundrecept
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svamptimbal
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade grönsaker, grillad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svamp i folie med citron och vitlökssmör
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Champinjonomelett med tomatsallad
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Kantarellgryta med färsk spenat
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Butterfield´s Mushroom Bisque (champinjonsoppa)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svampomelett
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan