Saffransrisotto med svamp

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saffransrisotto med svamp

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Svamp färsk

0.5 

liter

t.ex. kantareller

 

 

Arborioris

3.0 

dl

el. avorioris

 

 

Schalottenlök

3.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Saffran

0.5 

gram

Smör normalsaltat

 

 

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

Svampfond konc. }

3.0 

msk

Hårdost lagrad

200.0 

gram

Salt och svartpeppar

 

 

Gräslök till garnering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 482

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1929 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 315 gram)

Ingredienser

Visa:

Svamp färsk 0.5 liter 2%

t.ex. kantareller 0%

Arborioris 3.0 dl 45%

el. avorioris 0%

Schalottenlök 3.0 styck 3%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Saffran 0.5 gram 0%

Smör normalsaltat 0%

Torrt vitt vin 2.0 dl 7%

Vatten 3.0 dl 0%

Svampfond konc. } 3.0 msk 1%

Hårdost lagrad 200.0 gram 40%

Salt och svartpeppar 0%

Gräslök till garnering 0%

Tillagning (40 min )

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Rensa svamp. Riv hårdost. Hacka gräslök.

  2. Stek lök och vitlök i matfett på medel­värme ett par minuter i en stekkastrull. Tillsätt riset och stek ytterligare några minuter.

  3. Häll på lite vin och låt det koka in. Blanda fond och vatten och tillsätt en skvätt och låt koka in. Tillsätt saffran. Tillsätt mer vin och fond/vatten efterhand. Låt aldrig riset koka torrt och bli bränt, utan tillsätt mer vätska. Det tar ca 30 min totalt (se fpk).

    När riset är klart, ta av kastrullen från plattan och rör ner en klick smör och riven hårdost. Smaka av med salt och peppar.

  4. Stek under tiden svampen i en panna på medelhög värme, först några minuter utan fett tills vätskan försvunnit, sedan i smör några minuter tills svampen fått färg. Salta och peppra lätt.

  5. Lägg upp och garnera med hackad gräslök.

     

Kockens kommentar

Vin kan erättas med vatten.

Fler recept inom Svamprecept

Liknande recept som Saffransrisotto med svamp