Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 190

GBR (GI) / port: 0
Recept: 759 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 9%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Svamp färsk 1.0 liter 11%
Smör el. margarin 2.0 msk 27%
Vetemjöl 2.0 msk 8%
Vatten 2.0 dl 0%
Köttfond koncentrerad 1.0 msk 3%
Grädde 1.0 dl 47%
Tillval:
Schalottenlök 1.0 st stor 3%
Persilja 0%
Körvel färsk 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Rensa och hacka svampen. Lök skalas och finhackas.
- Stek svampen torr i panna utan fett på medelhög värme tills all fukt i pannan dunstat. Rör om så att svampen in bränns vid.
- Tillsätt matfett och låt svamp och eventuell lök fräsa några minuter tills löken är glansig.
- Vispa ner mjöl (vetemjöl lite i taget så att inte klumpar bildas).
- Tillsätt fond+vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde och låt småkoka till önskad konsistens (5-10 minuter). Rör om så att såsen inte bränns vid eller blir tjock i botten. Späd med vatten om för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Önskas ljus sås att användas till ljusare kött som kalv och kyckling tar man motsvarande ljusa fond. Till ljus sås passar mildare svamp som champinjoner. Till rätter av nöt- och viltkött väljer man mörk fond och gärna smakrik svamp. Finns tillgång till buljong från maträtten tar man detta i stället för vatten och utesluter eller minskar mängden koncentrerad köttfond.
Som smakförstärkare kan man användas steksky om sådan finns, lite vitt vin eller starkvin t.ex. madeira. Önskas starkare svampsmak tillsätts lite svampfond. Ingår lök i svampsåsen passar persilja eller körvel att garnera med.
Fler recept inom Svamprecept
Liknande recept som Gräddig svampsås
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt svamp - grundrecept
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svamptimbal
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade grönsaker, grillad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svamp i folie med citron och vitlökssmör
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Champinjonomelett med tomatsallad
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Kantarellgryta med färsk spenat
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Butterfield´s Mushroom Bisque (champinjonsoppa)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svampomelett
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan