Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1713 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé med skinn 600.0 gram 63%
Lag:
Vatten till lag 1.0 liter 0%
Salt 1.0 msk 0%
Vitpeppar hel 10.0 korn 0%
Dill 1.0 knippe 1%
Morot 1.0 st liten 1%
Citron juice+fruktkött 1.0 skiva 0%
Gelatinblad 10.0 styck 3%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 31%
Kock: Karin Chädström
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Skala och "slanta" (skiva) morötterna.
Koka upp lagingredienser utom gelatin i en stor kastrull. - Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i lagen.
Låt koka i ca 7 minuter. - Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lyft ur laxen försiktigt och lägg på ett uppläggningsfat med hög kant. - Sila lagen. Ta upp gelatinet och låt det lösas upp i lagspadet.
Häll den varma lagen över laxen.
Dekorera med några morotsslantar.
Ställ laxen i kylskåp i minst 30 min tills gelén stelnat. Ställ gärna över natt. - Skala och koka potatis.
Kockens kommentar
Gelatin är inte nödvändigt. Ger dock mer gelead fisk på klassiskt vis. Huvudrätten kan med fördel tillagas dagen före servering.
PASSAR TILL
Fler recept inom Fiskrätter
Liknande recept som Kall inkokt lax (laxaladåb)
-
Rökt lax med potatisterrin
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Snabbgravad lax (till buffé)
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Fläderinkokt regnbåge med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Alspånsrökt lax (buffémat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Frisk ceviche på tonfisk och vindruvor
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gingravad lax
Tid: 15 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rökt makrill med primörgurka
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan