Kall inkokt lax (laxaladåb)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kall inkokt lax (laxaladåb)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxfilé med skinn

600.0 

gram

 

Lag:

 

Vatten till lag

1.0 

liter

Salt

1.0 

msk

Vitpeppar hel

10.0 

korn

Dill

1.0 

knippe

Morot

1.0 

st liten

Citron juice+fruktkött

1.0 

skiva

Gelatinblad

10.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Majonnäs äkta

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Läckö Slottsaquavit

Kryddat brännvin
Pris: 195 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1713 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 348 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé med skinn 600.0 gram 63%

 

Lag:

Vatten till lag 1.0 liter 0%

Salt 1.0 msk 0%

Vitpeppar hel 10.0 korn 0%

Dill 1.0 knippe 1%

Morot 1.0 st liten 1%

Citron juice+fruktkött 1.0 skiva 0%

Gelatinblad 10.0 styck 3%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 31%

Majonnäs äkta 0%

Tillagning (2 tim )

  1. Skala och "slanta" (skiva) morötterna.
    Koka upp lagingredienser utom gelatin i en stor kastrull.

  2. Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i lagen.
    Låt koka i ca 7 minuter.

  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
    Lyft ur laxen försiktigt och lägg på ett uppläggningsfat med hög kant.

  4. Sila lagen. Ta upp gelatinet och låt det lösas upp i lagspadet.

    Häll den varma lagen över laxen.
    Dekorera med några morotsslantar.
    Ställ laxen i kylskåp i minst 30 min tills gelén stelnat. Ställ gärna över natt.

  5. Skala och koka potatis.

Kockens kommentar

Gelatin är inte nödvändigt. Ger dock mer gelead fisk på klassiskt vis. Huvudrätten kan med fördel tillagas dagen före servering.

PASSAR TILL

Pressgurka

Fler recept inom Fiskrätter

Liknande recept som Kall inkokt lax (laxaladåb)