Smakrik chili con carne

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smakrik chili con carne

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Nötfärs

350.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Kajennpepparpulver

0.5 

tsk

Paprika röd

1.0 

styck

Krossade tomater

425.0 

gram

Tomatpuré konserv

2.0 

msk

Kidneybönor svarta konserv -spad

400.0 

gram

Rödvinsvinäger

1.0 

msk

Canderel strö }

 

 

Salt och peppar

 

 

Olivolja till stekning

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Crème fraiche mini }

2.0 

dl

Matbröd

8.0 

skivor

 

Kockskolan:

 

Om chili con carne >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 572

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2289 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 450 gram)

Ingredienser

Visa:

Nötfärs 350.0 gram 28%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Kajennpepparpulver 0.5 tsk 0%

Paprika röd 1.0 styck 2%

Krossade tomater 425.0 gram 4%

Tomatpuré konserv 2.0 msk 1%

Kidneybönor svarta konserv -spad 400.0 gram 19%

Rödvinsvinäger 1.0 msk 0%

Canderel strö } 0%

Salt och peppar 0%

Olivolja till stekning 2.0 msk 10%

 

Tillbehör:

Crème fraiche mini } 2.0 dl 7%

Matbröd 8.0 skivor 27%

 

Kockskolan:

Om chili con carne > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Skala och finhacka lök. Skala och pressa eller finhacka vitlök. Ansa och hacka paprika. Skölj bort spadet från bönorna.
  2. Hetta upp matolja i stor stekpanna eller i stekkastrull på medelhög värme. Lägg i färs, lök, vitlök och kajennpeppar och stek det i ett par, tre minuter. Finfördela med en trägaffel. Tillsätt paprika och fräs i ytterligare 3 minuter.
  3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, bönor och vinäger. Låt koka upp. Sätt ner värmen och låt sjuda i 15 minuter tills såsen har tjocknat något.
  4. Smaka av med salt och peppar, samt med Canderel strö eller socker (som extra smakförstärkare)
  5. Toppa med en klick crème fraiche.

Kockens kommentar

Förslag: Servera lavashbröd eller mjukt tunnbröd till maten. Lavash är, liksom tunnbröd, ett mjukt bröd tillagat av mjöl, vatten och salt. Förekommer vanligt bl.a. i Turkiet, Iran och Armenien. Canderel kan bytas ut mot strösocker eller utelämnas. Chili con carne har mexikansk-amerikansk ursprung. Läs mer > Om chili con carne.

Receptalternativ

Enkel chili con carne

Chili con carne

Fler recept inom Kokt färs, färsgrytor

Liknande recept som Smakrik chili con carne