Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 2

Sushiris kokt

8.0 

dl

Laxfilé färsk

60.0 

gram

Tonfiskfilé

60.0 

gram

Jätteräkor, tigerräkor råa

4.0 

styck

Avokado

0.5 

styck

Wasabipasta }

 

 

 

Tillbehör:

 

Ingefära inlagd (gari)

 

 

Sojasås japansk

 

 

 

Ger 16 bitar/sats

 

 

Kockskolan:

 

Sushi-skolan >

 

 

Sushiverktyg >

 

 

Om fiskhälsa >

 

 

Tigerräkor ett miljöhot >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 757

GBR (GI) / port: 56

Recept: 1515 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 3%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 547 gram)

Ingredienser

Visa:

Sushiris kokt 8.0 dl 72%

Laxfilé färsk 60.0 gram 7%

Tonfiskfilé 60.0 gram 5%

Jätteräkor, tigerräkor råa 4.0 styck 8%

Avokado 0.5 styck 7%

Wasabipasta } 0%

 

Tillbehör:

Ingefära inlagd (gari) 0%

Sojasås japansk 0%

 

Ger 16 bitar/sats 

 

Kockskolan:

Sushi-skolan > Äts ej

Sushiverktyg > Äts ej

Om fiskhälsa > Äts ej

Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Tillaga sushiris i god tid enligt grundrecept. Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp. Riset bör hålla 37°C vid sushitillredning.
  2. Skär fisk i lagom stora bitar. Skala skaldjur och skär en skåra undertill och vik upp. Skala och skiva avokado.
  3. Forma priskorvsliknande risbollar.
  4. Lägg fisk, skaldjur m.m. på risbollarna. Servera med inlagd ingefära och soja, samt eventuellt en klick wasabi till.

Kockens kommentar

Nigiri zushi (Edo mae) är handkramade "riskorvar" toppad med fisk, skaldjur eller annat. Med äggstanning, se recept > Nigir tamago. Nigiri är populärt i Tokyoområdet (Edo = namn på Tokyo fram till 1868). Kasta överblivet ris. Ris blandat med sushi­vinäger sätter igång en jäsningsprocess.

Hur man formar tillreder och formar sushi finns beskrivet i Sushi-skolan (länk i ingredienslistan).

Tillhörande recept

Sushiris (sumeshi)

Inlagd ingefära (gari)

Murasaki - särskild sojasås

Nigiri tamago

Fler recept inom Sushi

Liknande recept som Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo