Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 757

GBR (GI) / port: 56
Recept: 1515 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Sushiris kokt 8.0 dl 72%
Laxfilé färsk 60.0 gram 7%
Tonfiskfilé 60.0 gram 5%
Jätteräkor, tigerräkor råa 4.0 styck 8%
Avokado 0.5 styck 7%
Tillbehör:
Ger 16 bitar/sats
Kockskolan:
Sushi-skolan > Äts ej
Sushiverktyg > Äts ej
Om fiskhälsa > Äts ej
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Tillaga sushiris i god tid enligt grundrecept. Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp. Riset bör hålla 37°C vid sushitillredning.
- Skär fisk i lagom stora bitar. Skala skaldjur och skär en skåra undertill och vik upp. Skala och skiva avokado.
- Forma priskorvsliknande risbollar.
- Lägg fisk, skaldjur m.m. på risbollarna. Servera med inlagd ingefära och soja, samt eventuellt en klick wasabi till.
Kockens kommentar
Nigiri zushi (Edo mae) är handkramade "riskorvar" toppad med fisk, skaldjur eller annat. Med äggstanning, se recept > Nigir tamago. Nigiri är populärt i Tokyoområdet (Edo = namn på Tokyo fram till 1868). Kasta överblivet ris. Ris blandat med sushivinäger sätter igång en jäsningsprocess.
Hur man formar tillreder och formar sushi finns beskrivet i Sushi-skolan (länk i ingredienslistan).
Tillhörande recept
Fler recept inom Sushi
Liknande recept som Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo
-
Sushiris (sushi meshi)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
8 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
14 bitars sushi
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri sushi / Edo mae zushi - Sushi ā la Tokyo
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nigiri tamago, sushi med äggstanning
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ålsushi med karamelliserad sojasås
Tid: 20 min (+ 1 tim 40 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Futomaki - tjock sushirulle
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Uramaki - sushi inside-out (California Rolls)
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gunkan maki - sushibåt/cylindrar
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Temaki - sushiwrap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan