Köttbullar med potatismos och gräddsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Köttbullar med potatismos och gräddsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blandfärs

600.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Ströbröd

1.5 

dl

Mjölk

2.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Grädde

3.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

3.0 

msk

Maizena ljus

1.0 

msk

Sojasås

1.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Mjölk

2.0 

dl

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Lingonsylt rårörda konserv

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om köttbullar, färsbiffar >

 

 

Om köttfärsrätter >

 

 

Om köttfärs >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Montepulciano d´Abruzzo

Mjukt rött vin
Pris: 57 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 1035

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4138 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 12%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 567 gram)

Ingredienser

Visa:

Blandfärs 600.0 gram 28%

Gul lök 1.0 styck 1%

Ströbröd 1.5 dl 8%

Mjölk 2.5 dl 4%

Ägg 1.0 styck 2%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Grädde 3.0 dl 26%

Kalvfond koncentrerad 3.0 msk 2%

Maizena ljus 1.0 msk 1%

Sojasås 1.0 tsk 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 13%

Mjölk 2.0 dl 3%

Smör normalsaltat 50.0 gram 9%

Lingonsylt rårörda konserv 1.0 dl 4%

 

Kockskolan:

Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej

Om köttfärsrätter > Äts ej

Om köttfärs > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Blanda ströbröd med mjölk i en stor bunke. Låt stå och dra några minuter.
  2. Skala och koka potatis mjuk.
  3. Skala och finhacka lök. Hetta upp matfett i panna på medelvärme. Fräs löken glansig i 3-5 minuter utan att bränna. Ta ur.
  4. Blanda färs med lök och ägg i en bunke. Blanda väl, gärna i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Späd med mjölk om smeten är för fast. Rulla små köttbullar mellan handflatorna.
  5. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och lägg i bullarna. Skaka pannan då och då så att bullarna blir fint brända runt om. Ta ur.
  6. Sås: Häll grädde, kalvfond och lite soja i en kastrull. Koka upp och tillsätt maizena. Låt koka i cirka 5 minuter till lagom tjocklek. Smaka av med silad steksky, salt och peppar.
  7. Häll bort vattnet från potatisen. Rör ner smör och mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Skölj händerna i kallt vatten då och då när du rullar bullar så kladdar det inte lika mycket.

Fler recept inom Köttbullar

Liknande recept som Köttbullar med potatismos och gräddsås