Smulans pepparkaksdeg till pepparkakshus

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smulans pepparkaksdeg till pepparkakshus

Lägg till ingredienser

Sats: 1

Strösocker

400.0 

gram

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Sirap mörk

2.7 

dl

Vetemjöl

1000.0 

gram

Vatten

1.5 

dl

Bikarbonat, natron

25.0 

gram

Ingefära mald

4.0 

gram

Kanel mald

4.0 

gram

Kryddnejlika mald

4.0 

gram

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 375

Kcal / portion: 7893

GBR (GI) / port: 391

Recept: 7893 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 9%

Kolhydrater: 68%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 2105 gram)

Ingredienser

Visa:

Strösocker 400.0 gram 21%

Smör normalsaltat 200.0 gram 18%

Sirap mörk 2.7 dl 15%

Vetemjöl 1000.0 gram 45%

Vatten 1.5 dl 0%

Bikarbonat, natron 25.0 gram 1%

Ingefära mald 4.0 gram 0%

Kanel mald 4.0 gram 0%

Kryddnejlika mald 4.0 gram 0%

Kock: T Baalack

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (15 min + 10 tim )

  1. Deg: Koka upp smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  2. Häll över i en degblandare (eller bunke) och tillsätt övriga ingredienser. Blanda ordentligt till slät deg.
  3. Täck med plastfilm och låt stå att svälla i rumstemperatur till nästa dag.
  4. Förvärm ugnen på 175°C.
  5. Kavla ut degen tunt (2-3 mm tjock). Skär ut formar.
  6. Grädda cirka 5 minuter till fin färg.

Kockens kommentar

Detta recept är hämtat från Konditori En Liten Smula i Norrtälje. Hemlagad deg blir bättre då den blir mer "utsträckt" och inte drar ihop sig vid gräddning. Köpt deg blir också lätt mjuk och spricker lättare. Denna deg innehåller ganska mycket bikarbonat som gör kakan hård och pepparkakshuset stabilare. Degen passar alltså inte så bra till att göra pepparkakor.

Passar till

Pepparkakshus

Fler recept inom Pepparkakor

Liknande recept som Smulans pepparkaksdeg till pepparkakshus