Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Gås hel med skinn

1.0 

styck

Salt

1.0 

msk

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Timjan torkad

1.0 

tsk

Rosmarin torkad

1.0 

tsk

Vitpeppar nymald

1.0 

tsk

Hönsbuljong avfettad

4.0 

dl

Äpple syrligt

6.0 

styck

Katrinplommon

10.0 

styck

 

Sås:

 

Smör normalsaltat

3.0 

msk

Vetemjöl

1.5 

msk

Grädde

1.0 

dl

Steksky

4.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Äppelmos

 

 

Vinbärsgelé

 

 

Katrinplommon

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Briccotondo Barbera

Smakrikt rött vin
Pris: 77 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 279

Kcal / portion: 2059

GBR (GI) / port: 2

Recept: 12352 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 23%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 738 gram)

Ingredienser

Visa:

Gås hel med skinn 1.0 styck 84%

Salt 1.0 msk 0%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 0%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Rosmarin torkad 1.0 tsk 0%

Vitpeppar nymald 1.0 tsk 0%

Hönsbuljong avfettad 4.0 dl 0%

Äpple syrligt 6.0 styck 2%

Katrinplommon 10.0 styck 2%

 

Sås:

Smör normalsaltat 3.0 msk 2%

Vetemjöl 1.5 msk 0%

Grädde 1.0 dl 3%

Steksky 4.0 dl 2%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 4%

Äppelmos 0%

Vinbärsgelé 0%

Katrinplommon 0%

Tillagning (3 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 185°C.

  2. Tag ur inälvorna och skölj av gåsen väl. Gnid in den med kryddor och citron, både invändigt och utvändigt. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon och sy sedan ihop den. Bind upp den med hushållssnöre.

  3. Lägg gåsen med bröstet uppåt på en långpanna med kant. Häll i hönsbuljongen i pannan. Sätt in gåsen i ugnen. Ös buljong över gåsen då och då. Täck med folie om ytan blir för mörk.

  4. Exakt stektid är svår att ange men en gås som väger 5-6 kg tar ungefär 3 timmar. Skär med en kniv i låret, om det sipprar ut klar vätska är gåsen klar.

  5. Häll av skyn 15 minuter innan gåsen är klar och höj värmen till 225°C (tag av folie) så att gåsen får en knaprig yta.

  6. Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjöl. Häll på steksky och låt koka upp under omrörning. Tillsätt grädde och kryddor. Låt sjuda på medellåg värme i ytterligare några minuter.

  7. Skala och koka potatisen på medelvärme i cirka 15 minuter i lättsaltat vatten.

  8. Servera gåsen direkt ur ugnen. Skär upp den vid bordet och servera tillsammans med kokt potatis, såsen, äpplemos, vinbärsgelé och katrinplommon.

PASSAR TILL

Svartsoppa som förrätt

Alt: Sprängd saftig gås

Fler recept inom Kötträtter till jul

Liknande recept som Helstekt gås