Brun eller ljus färsk äppelmos

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Brun eller ljus färsk äppelmos

Lägg till ingredienser

Antal dl: 6

Äpple syrligt

6.0 

styck

Strösocker

0.5 

dl

Kanel

1.0 

tsk

Vatten

1.0 

dl

 

Tillval:

 

Askorbinsyra

1.0 

krm

Citronjuice

1.0 

msk

 

 

Kockskolan:

 

Om äppelmos >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 66

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 3

Recept: 462 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 117 gram)

Ingredienser

Visa:

Äpple syrligt 6.0 styck 58%

Strösocker 0.5 dl 41%

Kanel 1.0 tsk 1%

Vatten 1.0 dl 0%

 

Tillval:

Askorbinsyra 1.0 krm Äts ej

Citronjuice 1.0 msk Äts ej

 

 

Kockskolan:

Om äppelmos > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Skala, skär bort skadade delar och kärna ur äpplen. Skär i bitar.
  2. Tillval: Att moset blir brunt, beror på att äpplen mörknar snabbt (oxiderar). Vill man ha ljust mos läggs de skalade äpplen i vatten med askorbinsyra eller lite citronjuice (1 krm/L vatten, eller 1 msk citronjuice). Dessutom tillsätts askorbinsyra eller citron i det färdiga moset (1 krm/L mos, eller 1 msk citronjuice).
  3. Koka äpplen med vatten (1 dl/kg skuren frukt), socker (valfri mängd) och kanel på svag värme till lagom konsistens, cirka 10 minuter. Med fördel kokar man inte längre än att klumpar av äpplen fortfarande finns kvar.
  4. Rör om då och då, så att äpplena inte fastnar och blir brända i botten. Tillsätt mer vatten om så behövs, så att det inte kokar torrt.
  5. Moset har kort hållbarhet, en vecka i kylskåp. Moset kan frysas. Används som tillbehör till mat. Fungerar som mellanmål eller efterrätt med mjölk.

Kockens kommentar

För lång hållbarhet se recept > Konserverad äppelmos. Läs mer > Om äppelmos. 

Passar till

Revbensspjäll

Alternativ: Konserverad äppelmos

Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤

Liknande recept som Brun eller ljus färsk äppelmos