Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 282

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1129 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 5%
Kolhydrater: 31%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grön sparris färsk 8.0 styck 4%
Morot liten 2.0 styck 3%
Sockerärter 4.0 styck 0%
Hårdost lagrad 50.0 gram 17%
Parmaskinka skivad 4.0 skivor 10%
Sås:
Balsamvinäger röd } 2.5 dl 28%
Strösocker 1.0 dl 34%
Smör normalsaltat 1.0 msk 8%
Ger 1 pelare/portion
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Häll balsamvinäger och socker i en kastrull och koka ner vätskan till halva mängden. Vispa därefter ner smör klickvis i såsen. Håll såsen varm.
- Skär av sparrisen, i cirka 10 cm långa överdelar. Skala och dela morötterna på längden. Skär bort merparten av blasten samt en bit av morotens nederdel.
- Snoppa släpärtorna, skär av nedre delen. Skär raka rektangulära smala bitar av ost cirka 7 cm långa.
- Koka upp vatten. Koka sparris och morötter i högst 1 minut. Ta ur och spola i kallt vatten.
- Lägg ihop 2 sparrisar, en släpärta, en ostbit och en halv morot. Linda 1-2 skivor parma runt foten. Ställ upp pelarna på tallrik. Droppa varm balsamicosås över.
Kockens kommentar
Det svåra med denna rätt är att få pelarna att stå upp. Försök att skära grönsakerna rakt av i underkant, dvs den del som skall stå mot tallriken. Höga pelare faller lättare.
Passar till
Fler recept inom Gröna förrätter
Liknande recept som Grönsaksfylld parmapelare med balsamicosås (förrätt)
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostade kastanjer med citronsmör
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kronärtkockspannacotta (förrätt)
Tid: 1 tim 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: L Hansson
-
Rödbetscarpaccio med rostade pinjenötter, parmesan samt balsamicoglazé (förrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Ungsbakad kronärtskocka på spanskt vis med björnbärssalsa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris med vispat brynt smör och pocherat ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskocka med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tempurasparris med citrondipp (förrätt)
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Chiles rellenos - ostfyllda chilifrukter (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan