Grillade ankbröst med het sås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grillade ankbröst med het sås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ankbröst med skinn

2.0 

filéer

Oregano torkad

 

 

Kanel mald

 

 

Peppar

 

 

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Bakpotatis

2.0 

st stora

Het sötsur sås

2.0 

dl

Grönsallad

200.0 

gram

Stektermometer >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så grillas fågel >

 

 

Om chilisåser >

 

 

Så lagas anka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Troppo Zeta Merlot Cabernet

Smakrikt rött vin
Pris: 64 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 804

GBR (GI) / port: 9

Recept: 3216 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 16%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 379 gram)

Ingredienser

Visa:

Ankbröst med skinn 2.0 filéer 74%

Oregano torkad 0%

Kanel mald 0%

Peppar 0%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Bakpotatis 2.0 st stora 19%

Het sötsur sås 2.0 dl 6%

Grönsallad 200.0 gram 1%

Stektermometer > Äts ej

 

Kockskolan:

Så grillas fågel > Äts ej

Om chilisåser > Äts ej

Så lagas anka > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Sätt på utegrillen i god tid (eller ugnsgrillen).
  2. Ta ut ankbrösten ur kylen. Kött bör vid grillning vara rumstempererat. Putsa köttet fritt från ytliga hinnor och senor. Krydda med oregano, peppar och kanel.
  3. Förbered sås, sallad och skiva potatis.
  4. Grilla fettsidan på direkt värme 5 minuter utan att svartbränna, sedan på indirekt värme i 5-10 minuter (sidvärme, eller gallerhöjd 10 cm). Vänd och grilla köttsidan i cirka 5 minuter till kärn­temperatur 63-67°C. Låt köttet vila i 10 minuter före servering. 
  5. Potatis: Grilla under tiden skivad potatis cirka 5 minuter på vardera sidan till fin färg.
  6. Servera: Skär upp köttet i skivor och servera potatis, sallad och en stark sötsur sås till.

Kockens kommentar

Ankbröst kan även stekas i stekpanna. Stek 10-15 minuter på fettsidan och 5-10 minuter på köttsidan. Snitta köttet i mitten för att kontrollera att köttet blivit rosarött. Salta och låt köttet sedan vila i 10 minuter.

Kärn­temperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.

Receptet reviderat 2020.

Passar till

Grillade grönsaker

Mangosalsa

Sauce ā la orange, apelsinsås

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Grillade ankbröst med het sås