Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

5.0 

styck

Äggula

2.0 

styck

Tubkaviar orökt (Ejderns)

2.0 

gram

Ansjovisfilé konserv

5.0 

filéer

Gräslök finhackad

2.0 

msk

Dill finhackad

2.0 

msk

Persilja finhackad

2.0 

msk

 

Alternativ:

 

Creme fraiche

 

 

el. gräddfil

 

 

Gul lök

 

 

Potatis kokt

 

 

 

Tillbehör:

 

Mörkt bröd

4.0 

skivor

Smör

 

 

 

Kockskolan:

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 232

GBR (GI) / port: 4

Recept: 927 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 9%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 124 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 5.0 styck 34%

Äggula 2.0 styck 11%

Tubkaviar orökt (Ejderns) 2.0 gram 0%

Ansjovisfilé konserv 5.0 filéer 6%

Gräslök finhackad 2.0 msk 0%

Dill finhackad 2.0 msk 0%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

 

Alternativ:

Creme fraiche 0%

el. gräddfil 0%

Gul lök 0%

Potatis kokt 0%

 

Tillbehör:

Mörkt bröd 4.0 skivor 43%

Smör 0%

 

Kockskolan:

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Tillagning (12 min )

  1. Hårdkoka ägg. Låt kallna i rinnande vatten. Finhacka.
  2. Finhacka bladkryddor och ansjovis. Blanda med de hackade äggen. Tillsätt äggulor och tubkaviar. Smaka av.
  3. Servera med hårt bröd, med eller utan smör.

Kockens kommentar

Detta är en av många varianter av gubbröra. Basen är hårdkokta ägg, sälta i form av kaviar och/eller ansjovis samt kryddgrönt. Lite crème fraiche eller gräddfil kan med fördel tillsättas, eller annat enligt egen smak. Kaviaren skall vara av "den gamla salta sorten, inte den rökta" enligt Tore Wretman (= Ejderns smörgåskaviar). Han fortsätter: "Smörgåsbordet i centrum. Gubbarna i dörröppningen, nyfikna lystna. Nu skall kråset smörjas. Immiga flaskor på skänken. Slå ihop händerna, Knyt servetten under hakan. Gå fram, bäste bror, gå fram..."

Klassisk gubbröra sägs ha innehållit överbliven kokt potatis: Gubbarna kom hem hem från krogen på småtimmarna och hungern slog till. Vid titt i kylskåpet fanns det bara några kalla potatisar, ett par kokta ägg sedan frukosten, en burk ansjovis och några lökar, lite gräslök. Äggen skalades och skars i lagom stora bitar tillsammans med den kalla potatisen, löken och ansjovisen. Gräslöken hackades och allt blandades med lite av ansjovisspadet.

Fler recept inom Påsksill

Liknande recept som Gubbröra ¤