Påsklamm på italienskt vis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Påsklamm på italienskt vis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 10

Lammstek benfri

2.0 

kilo

Ägg

3.0 

styck

Vitlök torkad

6.0 

klyftor

Morot stor

1.0 

styck

Squash

1.0 

styck

Babyspenat

100.0 

gram

Hushållssnöre

 

 

Matfett till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Bindgarn

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Barbaresco Ovello Vigneto Loreto

Kryddigt rött vin
Pris: 429 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 273

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2730 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 18%

Fett: 3%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 244 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammstek benfri 2.0 kilo 82%

Ägg 3.0 styck 7%

Vitlök torkad 6.0 klyftor 2%

Morot stor 1.0 styck 2%

Squash 1.0 styck 2%

Babyspenat 100.0 gram 1%

Hushållssnöre %

Matfett till stekning 2.0 msk 7%

Salt och peppar 0%

Bindgarn Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Hårdkoka ägg och låt dem svalna i kallt vatten. Skala.
  2. Skala vitlök och morot. Skär morot i stavar. Koka 5 minuter och häll av vattnet. Skär squash i stavar.
  3. Sätt ugnen på 150ºC.
  4. Fyll: Skär upp köttet till ett platt stycke. Lägg upp köttet och platta till det något. Lägg på ett lager babyspenat och därefter vitlök, morötter, squash och hela ägg. Rulla ihop köttet och bind ihop med snöre. Salta och peppra rikligt utvändigt.
  5. Bryn matfett i panna på medelhög värme. Stek köttet runt om till fin stekyta.
  6. Ugnslaga: Lägg köttet på galler över plåt och sätt in mitt i ugnen i cirka 2 timme till kärn­temperatur 63ºC. Ös steken med vatten/sky några gånger.
  7. Ta ut och låt vila 20-30 minuter före uppskärning utan att täcka över.
  8. Tillaga under tiden tillbehör enligt eget önskemål.

Kockens kommentar

Denna rätt är svår att göra om inte steken är tillräckligt stor (2kg+). Samtidigt räcker 2 kg till cirka 10 portioner. Räkna med 200 gram råkött (=150 gram tillagat) eller mer per portion vid festligare tillfällen. Överblivet kött är utmärkt restmat kall eller varm.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Tillbehörsförslag

Petters mörka röda (sås)

Pressad kokt potatis

Rönnbärsgelé

Fler recept inom Lammstek i ugn

Liknande recept som Påsklamm på italienskt vis