Skinkbuljong till dopp i grytan

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Skinkbuljong till dopp i grytan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Skinkspad }

4.0 

dl

 

Tillval:

 

Ingefära färskriven

 

 

Salvia mald

 

 

 

Tillbehör:

 

Prinskorv

4.0 

styck

Fläskkorv

4.0 

skivor

Vörtbröd }

4.0 

skivor

Senap svensk

4.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om fattiga riddare >

 

 

Så lagas skinka >

 

 

Hård brödhistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 191

GBR (GI) / port: 3

Recept: 766 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 4%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 176 gram)

Ingredienser

Visa:

Skinkspad } 4.0 dl 4%

 

Tillval:

Ingefära färskriven 0%

Salvia mald 0%

 

Tillbehör:

Prinskorv 4.0 styck 21%

Fläskkorv 4.0 skivor %

Vörtbröd } 4.0 skivor 61%

Senap svensk 4.0 msk 14%

 

Kockskolan:

Om fattiga riddare > Äts ej

Så lagas skinka > Äts ej

Hård brödhistoria > Äts ej

Tillagning (12 min )

  1. Dopp i grytan tillagas av skinkspadet man får när man kokar skinka. Se recept > Kokt julskinka. Det finns färdig skinkbuljong att köpa i butik till jul.
  2. Koka ner skinkspadet med 1/3-del eller till halva mängden för att få kraftfull buljong. Smaka av.
  3. Sila spadet och låt svalna. Ställ i kylskåpet för att kallna. Ta sedan bort fettskorpan som lagt sig på ytan.
  4. Häll lagom mängd skinkspad i en kastrull. Smaksätt gärna till exempel med riven ingefära eller lite salvia. Späd med vatten om soppan är för salt. Tillsätt priskorvar och skivad fläskkorv. Låt koka upp och håll varmt.

Dopp i grytan äts traditionellt till jul, som förrätt efter sillen och före skinkan, tillsammans med en skiva fläskkorv, eller prinskorv och senap. Skär upp vörtbröd eller annat grovt bröd. Låt gästerna själva lägga i en skiva bröd en kort stund. Ta ur med hålslev.

Kockens kommentar

Förvara skinkspad kallt och använd endast en del av spadet åt gången. Dopp i grytan är en klassiker på julbordet som många äldre inte kan vara utan. Ursprungligen var dopp i grytan ett sätt att mjuka upp gammalt torrt bröd samtidigt som man tog tillvara på näringen i spadet. Detsamma gäller ursprunget till fattiga riddare. Läs mer > Om fattiga riddare.

Doppebröd var en nödvändighet förr i tiden. I synnerhet med dåtidens tänder. Bröd bakades inte så ofta och det mjuka bröd man bakade blev ganska snart hårt när det förvarades, ofta så hårt att det måste slås sönder. Men inget fick förfaras så brödet mjukades upp i vätska som kokspad av kött, mjölk eller surmjölk (filmjölk). Läs mer > Hård brödhistoria.

Tillhörande recept

Kokt julskinka

Fler recept inom Köttsoppa

Liknande recept som Skinkbuljong till dopp i grytan