Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 191

GBR (GI) / port: 3
Recept: 766 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Skinkspad } 4.0 dl 4%
Tillval:
Salvia mald 0%
Tillbehör:
Prinskorv 4.0 styck 21%
Fläskkorv 4.0 skivor %
Vörtbröd } 4.0 skivor 61%
Senap svensk 4.0 msk 14%
Kockskolan:
Om fattiga riddare > Äts ej
Så lagas skinka > Äts ej
Hård brödhistoria > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (12 min )
- Dopp i grytan tillagas av skinkspadet man får när man kokar skinka. Se recept > Kokt julskinka. Det finns färdig skinkbuljong att köpa i butik till jul.
- Koka ner skinkspadet med 1/3-del eller till halva mängden för att få kraftfull buljong. Smaka av.
- Sila spadet och låt svalna. Ställ i kylskåpet för att kallna. Ta sedan bort fettskorpan som lagt sig på ytan.
- Häll lagom mängd skinkspad i en kastrull. Smaksätt gärna till exempel med riven ingefära eller lite salvia. Späd med vatten om soppan är för salt. Tillsätt priskorvar och skivad fläskkorv. Låt koka upp och håll varmt.
Dopp i grytan äts traditionellt till jul, som förrätt efter sillen och före skinkan, tillsammans med en skiva fläskkorv, eller prinskorv och senap. Skär upp vörtbröd eller annat grovt bröd. Låt gästerna själva lägga i en skiva bröd en kort stund. Ta ur med hålslev.
Kockens kommentar
Förvara skinkspad kallt och använd endast en del av spadet åt gången. Dopp i grytan är en klassiker på julbordet som många äldre inte kan vara utan. Ursprungligen var dopp i grytan ett sätt att mjuka upp gammalt torrt bröd samtidigt som man tog tillvara på näringen i spadet. Detsamma gäller ursprunget till fattiga riddare. Läs mer > Om fattiga riddare.
Doppebröd var en nödvändighet förr i tiden. I synnerhet med dåtidens tänder. Bröd bakades inte så ofta och det mjuka bröd man bakade blev ganska snart hårt när det förvarades, ofta så hårt att det måste slås sönder. Men inget fick förfaras så brödet mjukades upp i vätska som kokspad av kött, mjölk eller surmjölk (filmjölk). Läs mer > Hård brödhistoria.
Tillhörande recept
Fler recept inom Köttsoppa
Liknande recept som Skinkbuljong till dopp i grytan
-
Klassisk köttsoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Salta bitens köttsoppa, Uppsalasoppa, Uppsalastuvning
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gulasch, gulaschsoppa, klassisk ungersk köttragu, köttsoppa
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skotsk lammsoppa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk oxsvanssoppa
Tid: 4 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Viltsoppa av köttrester
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvanssoppa med vitlökskrutonger
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Broccolisoppa med chorizo
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Brynt kålsoppa med frikadeller
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan