Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalvkött med ben

1.5 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Lagerblad

1.0 

blad

Vitpeppar

6.0 

korn

Kryddpeppar

6.0 

korn

Salt

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Rödbetor inlagda

6.0 

dl

Ättikssprit 12%

16.0 

stänk

 

Kockskolan:

 

Köttkvarn >

 

 

Om sylta >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Montepulciano d´Abruzzo

Mjukt rött vin
Pris: 57 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 500

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2000 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 3%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 445 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvkött med ben 1.5 kilo 64%

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Vitpeppar 6.0 korn Äts ej

Kryddpeppar 6.0 korn Äts ej

Salt 1.0 msk Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 27%

Rödbetor inlagda 6.0 dl 9%

Ättikssprit 12% 16.0 stänk 0%

 

Kockskolan:

Köttkvarn > Äts ej

Om sylta > Äts ej

 

Tillagning (2 tim + 10 tim )

  1. Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma av väl.
  2. Skala lök och skär i klyftor. Tillsätt lök och kryddor i grytan. Låt köttet sjuda under lock på medellåg värme tills det är mört och släpper från benet (tar ungefär 1Ŋ timme).
  3. Ta ur kött och ben. Bena ur köttet medan det ännu är varmt. Lägg gärna tillbaka ben och brosk i grytan och låt det koka ytterligare (-30 minuter), vilket ger mer limämnen och kraftigare smak.
  4. Strimla köttet i matberedare eller mal i köttkvarn genom grov hålskiva, alternativt finstrimla och hacka med kniv.
  5. Sila av buljongen noga, helst genom silduk. Rengör grytan. Mät upp köttmängden och lägg ner i grytan. Mät upp buljong lite mer än kött­mängd och häll i grytan. Låt koka upp, rör om.
  6. Häll massan i vattensköljd brödform och låt det svalna. Ställ det sedan i kylskåp för att stelna, helst över natt. Det tar minst två timmar för att stelna. Rör inte anrättningen under stelnings­processen.
  7. Om syltan inte vill stelna, lös då upp ett par gelatinblad i kallt vatten. Smält ner syltan i en kastrull och blanda ner gelatinet. Ställ åter kallt. Konsistensen skall dock inte vara hård.
  8. Sylta serveras kall. Servera syltan med kokt eller stekt potatis och inlagda rödbetor. Brunkål passar också väl till. Några stänk ättika över syltan är klassikt. 

Kockens kommentar

Sylta kan frysas - fet sylta i 3 månader, mager i 6 månader. Sylta som skall frysas bör kryddas extra, för att kryddsmaken försvagas under frysning. Minska gärna lite på spadet i syltan och koka upp den på nytt med lite vatten efter frysningen vilket förbättrar smak och konsistens. Ställ sedan i kylskåp för att stelna. Läs mer om sylta och se Tore Wretmans recept för syltor. Se Kockskolan > Om sylta.

Passar till

Brunkål

Inlagda rödbetor

Kokt potatis

Fler recept inom Kokt kalvkött, gryta

Liknande recept som Fin kalvsylta