Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 546

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 26%
Fett: 6%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kalkon hel med skinn 4.0 kilo 100%
Hushållssnöre Äts ej
3-5 kg (6-10 port):
180°> 1-1,5 tim eller
160°> 2-3 tim eller
200°>1 tim+150° 1,5 tim
5-8 kg (10-16 port):
180°> 1,5-2,5 tim eller
160°> 3-4 tim eller
200°>1,5 tim+150° 2 tim
Innertemperatur ca 80°
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Sätt ugnen på önskat gradtal. Skölj fågeln ut- och invändigt, torka av den. Salta och peppra den inuti och utanpå. Fyll med ev. fyllning, men inte för hårt. Lägg den på en ugnsfast plåt och bind ihop den.
- Sätt in i ugn. Pensa kalkonen då och då med smält matfett. Tag ut kalkonen efter cirka en timme och täck med folie för att bevara den saftig.
- Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är cirka 80°C. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.
- Låt kalkonen vila övertäckt 30 minuter utanför ugnen. Häll gärna av skyn och red den till en god sås.
Kockens kommentar
Lägre stektemperatur ger saftigare kött, men längre stektid. Hög+låg temperatur ger knaprig yta och saftigt kött. Köttrester kan användas till smörgåsar, i sallader, soppor och pajer.
Passar till
Fler recept inom Kötträtter till jul
Liknande recept som Hel kalkon i ugn
-
Griljerad kokt julskinka utan ben
Tid: 3 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Köttbullar (buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saftigaste julskinkan
Tid: 24 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapsgriljering av julskinka (senapsgriljera)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Magnus griljering
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Apelsingriljering
Tid: 7 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtgriljering
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkgriljering med äpple och ingefära
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dopp i grytan
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan