Choronsås, béarnaise med tomatsmak

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Choronsås, béarnaise med tomatsmak

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 455

Kcal / portion: 500

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1501 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 49%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 110 gram)

Ingredienser

Visa:

Béarnaisesås hemlagad 3.0 dl 99%

Tomatpuré konserv 2.0 msk 1%

Vitpeppar nymald 0%

 

Kockskolan:

Om smörsåser > Äts ej

Om tomatsåser > Äts ej

Alexandre Choron > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Tillaga béarnaise. Se recept > Béarnaise.
  2. Vispa ner en matsked tomatpuré i taget i bearnäsen.
  3. Passar till stekt kött, kyckling fisk och ägg.

Kockens kommentar

Alexandre Étienne Choron (1837-1924) som var fransk köksmästare den berömda restaurangen Voisin i Paris uppfann denna sås. Såsen serveras till grillad fisk, tournedos och till löskokta eller pocherade ägg. Under preussarnas belägringen av Paris julen 1870, när parisarna tvingades äta katter, hundar och råttor, serverade Choron maträtter av djur från den lokala djurparken som fylld åsnehuvud, elefant consommé, elefantsnabel, grillad kamel, kängurugryta, björnlår i pepparsås, varg i hjortsås, katt med råtta och antilop i tryffelsås. Till dessa delikatesser inmundigades viner som Mouton-Rothschild 1846, Romanée-Conti 1858 och Château Palmer 1864. Läs mer > Alexandre Choron.

Kompletterande recept

Béarnaise

Fler recept inom Hollandaisesåser

Liknande recept som Choronsås, béarnaise med tomatsmak