Galettes bretonnes complètes, klassisk bovetepannkaka från Bretagne

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Galettes bretonnes complètes, klassisk bovetepannkaka från Bretagne

Lägg till ingredienser

Antal galettes: 4

Bovetemjöl

2.5 

dl

Vatten

3.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

Ister (el. smör)

1.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

Peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Ägg

4.0 

styck

Skinka kokt tjock skiva

4.0 

skivor

Hårdost till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om galettes >

 

 

Om pannkakor >

 

 

Så lagas pannkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1105 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 7%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 174 gram)

Ingredienser

Visa:

Bovetemjöl 2.5 dl 40%

Vatten 3.0 dl 0%

Ägg 1.0 styck 6%

Ister (el. smör) 1.0 msk 10%

Salt 1.0 tsk 0%

Peppar 0%

 

Tillbehör:

Ägg 4.0 styck 23%

Skinka kokt tjock skiva 4.0 skivor 16%

Hårdost till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om galettes > Äts ej

Om pannkakor > Äts ej

Så lagas pannkakor > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )

  1. Smet: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt salt, ägg och vatten. Blanda ordentligt, helst i matberedare. Låt vila i två timmar, gärna mer och helst över natt.
  2. Grädda: Vispa upp smeten. Smält matfett i panna och tillsätt i smeten. Grädda på medelhög värme. Häll ut smet i pannan och vicka så att smeten rinner ut. Grädda tills smeten stelnat, blivit porig och fått en gyllenbrun färg. Vänd.
  3. Tillbehör: Stek ägg samtidigt.
  4. Lägg en skiva skinka på blinin, sedan ägg. Vik in kanterna enligt bild. Riv över ost. Dra några varm med pepparkvarn över.
  5. Serveras varm, toppa gärna med en klick smör.

Kockens kommentar

Vatten i pannkaksmet ger tunnare och krispigare kaka. Gott och väl värt att pröva. Bovetekakor är en av människans äldsta livsmedel. I Frankrike var bovete förr vanligare hos allmänheten än vete för att bovete inte var skattebelagt vilket vete var. Galette = våffla, från det bretanska ordet jalet. Läs mer > Om pannkakor.

Alternativ

Crêpes bretonnes

Fler recept inom Blinies, pancakes, galettes

Liknande recept som Galettes bretonnes complètes, klassisk bovetepannkaka från Bretagne