Rödkål

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rödkål

(Så tillagas rödkål)

Latin: Brassica oleracea ssp. capitata var. rubra

Engelsk översättning red cabbage

Fransk översättning chou rouge

Italiensk översättning cavolo rosso

Tysk översättning roter Kohl

Spansk översättning col lombarda, col roja

Rödkål är en underarter till kål. Den bildar kompakta runda huvuden av tätt sittande blad. De yttre bladen är mörkt röda medan de inre är ljuare röda. Stock och bladstjälkar är vita. Rödkål är i praktiken en vitkål fast röd.

 • Vikt: Ett normalstort kålhuvud väger cirka 800 gram.
 • Smak: Rödkål är krispig och har fyllig kålsmak.
 • Alternativ: Vitkål.
 • Försäljning: Kan köpas färsk eller konserverad på burk året om.
  Färsk från Sverige från juni till september. Resten av året mest import från Tyskland.
 • Förvaras bäst kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut.
  Optimal luftfuktighet 90-95%. God hållbarhet, ett par veckor.

Hälsa: Vitkål är vitaminrik nyttig mat.


SÅ ANVÄNDS RÖDKÅL

Rödkål kan användas på samma sätt som vitkål. Den kan ätas råriven i sallad gärna med lite pressad apelsin eller citron. Som sallad passar den även lättstekt och kan också ingå i gratänger. Den kan kokas och är då vanligt tillbehör till kötträtter. Rödkålen brukar syras och sötas t.ex. kokt med äpple, sirap, vinäger e.d. Serveras varm eller kall. Sådan rödkål passar bra till skinka, revbensspjäll, gås eller korv. Rödkål har sin naturliga plats brevid skinkan på julbordet och till mårtens gås. Det finns färdiglagad, konserverad surkål att köpa.

Klassisk rödkålskålsrätt:

 • Rödkål till julskinkan är rödkål med äpple (5:1) fräst i smör och sedan kokt, helst i skinspad, med tillsats av lite ättika/vinäger och sirap enligt egen smak. Man kan köpa rödkål på burk som värms upp och smaksätts med ättika och sirap.


SÅ TILLAGAS RÖDKÅL

Portionsberäkning:

 • Som ingrediens i en tillbehörssallad räcker ett huvud (800 gram) till 8-10 portioner (100+ gram/portion).
 • Som kokt ensamt tillbehör till mat behövs cirka 200 gram/portion, dvs ett huvud till 4 portioner.
  Serveras även potatis e.d. till maten halveras mängden till 100 gram/portion (1 huvud till 8 portioner).
 • Till kålsoppa behövs 125-150 gram/portion, dvs ett huvud till 5-6 portioner.

Ansa: Dra bort skadade och ofräscha ytterblad. Stick ner en stor, bred kniv i toppen och tryck ner mot bordet. Dela sedan andra sidan så att två halvor bildas. Dela halvorna och skär ut den fasta stockdelen som inte används. Fortsätt dela eller strimla efter behov. Man kan finstrimla rödkål med en osthyvel eller potatisskalare. Skall helt kålhuvud kokas skär man ut stocken med en vass kortare kniv som sticks in runt stocken i cirkel in mot mitten. Vrid loss den konformade stockbiten. Stockbiten tas bort för att kålen skall bli jämnare kokt.

Rå rödkål: Finstrimlad rödkål kan på samma sätt som vitkål blandas t.ex. med rivna morötter, lök och kryddor för att serveras som "naturell" råkostsallad, samt tillsätta majonnäs, yoghurt, eller gräddfil. Sådan krämig sallad brukar bli bättre av att få stå och dra i kylskåpet ett dygn eller två.

Kokt och bräserad rödkål: Rödkål kokas bäst strimlad, gärna utblandat med 1/5-del syrligt äpple. Vanligen bräseras kålen, dvs lättsteks i smör innan den kokas och smaksätts med både surt (vinäger) och sött (sirap). Av strimlad eller hackad kål kokas kålsoppa, som också kan mixas eller passeras till slät soppa. Rödkål kan ingå i köttgrytor.

Koktid: 10 minuter till 3 timmar beroende på användning. Burk: Uppvärmning.

Övriga tillagningssätt: Liksom vitkål kan rödkål stuvas, ugnslagas m.m. men är inte lika vanligt förekommande som för vitkål.

Läs mer

Vitkål

Så kokas grönsaker

Om vita såser

Recept med Rödkål

Det finns 24 recept med Rödkål