
Franska vitmögelostar }
Grupper inom
Franska vitmögelostar }:
pågående arbete
Brie omtalas så tidigt som 1407 och är en vitmögelost som mognar utifrån och in med hjälp av möglet, Penicillium candidum. Det gäller att äta eller rättare sagt njuta en Brie i rätt tid. Fransmännen säger att en god Brie bör sakta sippra fram – inte rinna. Aromen beskrevs som ”en del champinjon, en del grädde, en del cognac, en del jord ... med en aning tryffel ... och något av doften hos mogna Anjou-päron”.
Lantbrie är en benämning på brieost, som genom en viss tillverkningsmetod är färdigmogen redan när den lämnar ysteriet. De har ingen kärna (hårdare mittparti), utan man brukar säga att osten är "stabiliserad".
Lantbrie har mildare smak än vanlig brie och lite annorlunda konsistens. Den är därför ätmogen tidigare, men mognar efterhand och får då rikare arom.
Fetthalt ca 25%.
Recept med Franska vitmögelostar }
Det finns 17 recept med Franska vitmögelostar }
-
Panini med brie och salami
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brietårta med hjortron
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Brie- och papayaquesadillas
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnsbakad brie med tomat och basilika (plockmat)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ljummen endivesallad
Tid: 12 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ljummen endivesallad med brieost och bacon (förrätt)
Tid: 12 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Briebacon
Tid: 9 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Camembertgratinerade plommon (ostefterrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ugnsbakad honungsbrie med valnötter (buffé)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Briecroissant med spenat
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan