
Fotograf/bild: Film: Yummyboy, tofu
tofu ¤
(tofu = kinesisk-japansk färsk sojaost, sojabönost, bommulstofu, silkestofu, yaki dofu, okara)
tofu = Chinese-Japanese fresh soy cheese, soybean cheese
tofu = fromage de soja frais sino-japonais, fromage de soja graines
tofu = formaggio di soia fresco cinese-giapponese, formaggio fagioli di soia
Tofu = chinesisch-japanischer Sojafrischkäse, Sojabohnenkäse
tofu = queso de soja fresco chino-japonés, queso de soja frijoles
Grupper inom
Övriga färskostar:
Tofu ("bönost") är en färskostliknande produkt tillverkad av soja (formellt ingen ost).
- Osttyp: Färskostliknande produkt av sojabönor.
- Ursprung från Kina och spridd av munkar till andra länder.
- Tillverkas av sojamjölk (läs mer > Sojadryck). Därefter ystas sojadrycken liknande tillverkning av vanlig ost. Ett koaguleringsmedel tillsätts. Kineserna använder gips (kalciumsulfat) och japanerna nigari. När vätskan flockar sig (koagulerar), hälls massan traditionellt i träformar klädda med silduk. Under tryck pressas vatten ut. Se film, klicka på "Yummyboy" under bilden ovan.
- Form: Vanligen fyrkantig.
- Användning: Sojaosten används på allehanda sätt i det japanska köket. Den kan friteras, grillas, eller kokas i soppor och grytor. Tofu används ofta som ersättning för mjölkprodukter och kött för veganer, mjölkallergiker eller laktosintoleranta.
- Ytskikt: Krämvit.
- Snittyta: Krämvit.
- Konsistens: Tofu kan köpas i olika hårdhetsgrader. Halvmjuk/halvhård, lätt gummiaktig. Japansk tofu säljs oftast i två hårdhetsgrader. Hård tofu kallas bomullstofu och mjuk tofu kallas silkestofu.
- Smak: Mild smak och lukt. Rökt = rökaktig.
- Lagring: Lagras ej.
- Fetthalt: Mager ost, fetthalt 3-10%.
- Förvaring: Kylskåp. Obruten förpackning hållbar någon månad. Öppnad förpackning cirka en vecka.
- Kommentar: Det finns tofu smaksatt på allehanda sätt till exempel med olika grönsaker som lök, paprika, tomat. Det säljs också rökt tofu som då är lätt brunaktig.
Yaki dofu (jap.) är tofu som lättgrillats på båda sidor.
Tofukinn är sojamjölk som skinnat sig på ytan och som sedan torkats till krispiga, spröda blad. Läs mer > Sojamjölk.
Okara är en restprodukt vid framställning av tofu, som mest används i japan som djurfoder, men också i vegetariska färser, vid brödbak, och i andra rätter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer
Recept med tofu ¤
Det finns 7 recept med tofu ¤
-
Japansk misosoppa (förrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Polentapanerad tofu med rödbetstzatziki och sötpotatis
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf
-
Matig galette med tofu och groddar
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fruktspett (efterrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sukiaki kasai style - japansk nötköttsrätt i panna
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tofusallad med quinoa
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Suan ta tang - sötsur kinesisk köttsoppa
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan