tofu

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

tofu

(Kinesisk-japansk sojaost, bönost, bommulstofu, silkestofu, yaki dofu, okara)

Tofu ("bönost") är en färskostliknande produkt tillverkad av soja (formellt ingen ost). Härkomst från Kina, varifrån den främst spritts till Buddhistiska länder.

  • Osttyp: Färskostliknande produkt av sojabönor.
  • Ursprung: Tofu härstammar från Kina, men har vida sprits med den buddhistiska, veganska kosthållningen.
  • Tillverkning: Först tillverkas "sojamjölk" (se > Sojadryck). Därefter ystas "mjölken" liknande tillverkning av vanlig ost. Därav namnet "bönost". Ett koaguleringmedel tillsätts sojadrycken. Kineserna använder gips (kalciumsulfat) och japanerna nigari. När vätskan flockar sig (koagulerar), hälls massan träformar klädda med silduk. Under tryck pressas vatten ut.
  • Form: Vanligen fyrkantig.
  • Användning: Sojaosten används på allehanda sätt i det japanska köket. Den kan friteras, grillas, eller kokas i soppor och grytor. Tofu används ofta som ersättning för mjölkprodukter och kött för veganer, mjölkallergiker eller laktosintoleranta.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Krämvit.
  • Snittyta: Krämvit.
  • Konsistens: Halvmjuk/-hård, lätt gummiaktig. Japansk tofu säljs oftast i två hårdhetsgrader. Hård tofu kallas bomullstofu och mjuk tofu kallas silkestofu.
  • Smak: Mild smak och lukt. Rökt = rökaktig.
  • Lagring: Lagras ej.
  • Fetthalt: Mager ost, fetthalt 3-10%.
  • Förvaring: Kylskåp. Obruten förpackning hållbar någon månad. Öppnad förpackning cirka en vecka.
  • Kommentar: Det finns tofu smaksatt på allehanda sätt t.ex. med olika grönsaker som lök, paprika, tomat m.m. Det säljs också rökt tofu som då är lätt brunaktig.

Hårdhetsgrader: Tofu kan köpas i olika hårdhetsgrader. I Japan säljs främst två hårdhetsgrader- Hård tofu kallad bomullstofu (jap. momendôfu) och mjuk tofu kallad silkestofu (jap. kinugoshi tôfu).

Yaki dofu (jap.) är tofu som lättgrillats på båda sidor.

Okara är en restprodukt vid framställning av tofu, som mest används i japan som djurfoder, men också i vegetariska färser, vid brödbak, och i andra rätter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Sojabönor

Sojadryck

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med tofu

Det finns 7 recept med tofu