non-alcoholic beer
Lättöl är en maltdryck med högst 2,25% alkohol.
Lättöl har funnits i Sverige sedan 1919.
Folköl är öl med alkoholhalt av 2,25 - 3,5%.
Folköl ersatte det tidigare mellanölet.
Mellanöl var tidigare ett öl med 3,5-4,5% alkohol.
Perioden 1 oktober 1965 till 1 juli 1977 fick var detta öl tillåtet att säljas i livsmedelsaffärer. Försäljning i förbjöds för att det ansågs för lättillgänglig och att det bidrog till alkoholskador hos ungdomar.
Öl med alkoholhalt över 3,5% (starköl) får endast säljas av statliga Systembolaget.
Sverige, med sin stränga alkoholpolitik jämfört med andra länder, har skapat en speciell utveckling av öl med låg alkoholhalt. Lätt-, folk- och mellanöl är okända begrepp utomlands, där man i stället skiljer på öl och "alkoholfri öl". Svenska bryggerier har också på ett bättre sätt lyckats skapa likhet mellan lättöl och öl, än vad man lyckats med "alkoholfritt" öl i andra länder.
Recept med Om lättöl
Det finns 15 recept med Om lättöl
-
Friterad banan med glass och jappsås
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade blåmusslor med tatatorsås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Köttgryta med svamp och selleri
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Viltköttbullar med palsernackspuré, äppelgräddsås och lingon
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sjömansbiff av rostbiff
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Hemkokt hummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vörtbröd
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Sjömansbiff - Boeuf Nelson - Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Beer Can Chicken, ölkyckling på burk
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: