Chapati, indiskt flatbröd

Fotograf/bild: Pixabay ¤

Om ojäst bröd, flatbröd

(1. osyrat bröd 2. flatbröd, flatbrød , flatkaka, lavash)

Engelsk översättning 1. unleavened bread 2. flatbread

Fransk översättning 1. pain azyme 2. pain plat

Italiensk översättning 1. pane azzimo 2. pane piatto

Tysk översättning 1. ungesäuertes Brot 2. Fladenbrot

Spansk översättning 1. pan ázimo 2. pan plano

Ojäst bröd (fr. pain azyme) även kallat osyrat bröd i religiösa sammanhang, är bröd som bakas utan jäsmedel, det vill säga varken med jäst, surdeg, eller bakpulver. Åtminstone förr i tiden. Det är ett ursprungligt sätt att tillaga bröd med 1000-åriga traditioner och förekommer i de flesta länder. Ett viktigt bröd fortfarande i ekonomiskt fattiga delar av världen. Benämns ofta "flatbröd" (= platt bröd). Det finns mjukt och hårt ojäst bröd.

  • Spisbröd kallades förr flatbröd som tillagades direkt på spisen. Läs mer > Hård brödhistoria, spisbröd.
  • Knäckebröd är ojäst flatbröd, även om det inte brukar omnämnas som sådant, utan bildar en egen grupp. Lås mer > Om hårt matbröd, knäckebröd.
  • Tunnbröd är en svensk variant av ojäst bröd. Läs mer > Mjukt tunnbröd; och > Hårt tunnbröd.
  • Norskt flatbrød och islänningarnas flatkaka är klassiskt ojäst rågbröd som fanns redan på vikingatiden.
  • Rieska är finskt flatbröd, traditionellt bakat på korn, råg eller potatis. Läs mer > Rieska.
  • Hönökaka är ett mjukt flatbröd, eller mjuk brödkaka om man så vill. Läs mer > Hönökaka. 
  • Glödhoppa är flatbröd tillagad över glöd i eldstad på häll eller i panna. Läs mer > Om glödhoppa.
  • Lavash är tunnbröd av mjöl, salt och vatten med ursprung från Armenien. Bakas också i intilliggande länder som Turkiet och Iran. Tillagas i stora flak traditionellt i tandoorugn (läs mer > Tandoor). Se film via länk nedan.
  • Chapati och papadam är flatbröd från Indien och intilliggande länder. Läs mer > Om chapati, indiska flatbröd.
  • Naanbröd bakas i Centralasien (Iran och "stanländerna"). Lös mer > Om naanbröd.
  • Piroger är en form av flatbröd från östeuropeiska länder. Läs mer > Om piroger.
  • Pajdeg och även pannkaka kan i vidare bemärkelse sägas vara en form av flatbröd.
  • Pizza är en klassisk italienskt flatbrödsvariant. Läs mer > Om pizza.
  • Langos är ett ungerskt flatbröd. Läs mer > Om langos.
  • Tortillas är mexikanskt flatbröd av majsmjöl, ursprungligen utan jäsmedel. Läs mer > Om tacos, tortillas.
  • Matza är ett judiskt traditionellt flatbröd med religiös innebörd. Läs mer > Matza.
  • Oblat är kristendomens symboliska "osyrade" bröd som äts vid nattvarden. Läs mer > Oblat.
  • Pannkaksbröd, det vill säga bakat bröd av pannkakssmet, är en form av flatbröd. Läs mer > Pannkaksbröd.

Nutida flatbröd bakas oftast med en mindre del jäsmedel för att få ett luftigare bröd, till skillnad från dåtidens tämligen kompakta bröd. Vanligen har man också ersatt en del av de gamla sädesslagen korn och råg med vetemjöl för att få ett godare bröd. Tunnbröd är ett bra exempel på detta (se dito). Dagens "klassiska" bröd är väsentligen annorlunda än dåtidens - bröd som dagens konsumenter skulle rata. Gamla klassiska recept används numera mest i religiösa sammanhang.

Baka: Även med jäst och vetemjöl i degen är dagens flatbröd platta. Detta för att degen inte jäses två gånger och för att det kavlas ut platt innan gräddning. Kavlingen, i synnerhet med rand- och kruskavel som används till tunnbröd och knäckebröd, förstör glutenbildningen i degen.

Läs mer > Så bakas ojäst bröd, flatbröd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Så bakas ojäst bröd, flatbröd

Om tunnbröd

Om tortillas

Oblat

Om hårt tunnbröd

Om rieska

Om naanbröd

Om indiska flatbröd, chapati m.fl.

Om galettes

Hård brödhistoria, spisbröd

Om tacos

Om matza

Om glödhoppa

Om hårt matbröd, knäckebröd

Om pannkaksbröd

Tandoor

Film: Lavash bakat på traditionellt sätt

Recept med Om ojäst bröd, flatbröd

Det finns 9 recept med Om ojäst bröd, flatbröd