(1. osyrat bröd 2. flatbröd, flatbrød , flatkaka, lavash)
1. unleavened bread 2. flatbread
1. pain azyme 2. pain plat
1. pane azzimo 2. pane piatto
1. ungesäuertes Brot 2. Fladenbrot
1. pan ázimo 2. pan plano
Ojäst bröd (fr. pain azyme) även kallat osyrat bröd i religiösa sammanhang, är bröd som bakas utan jäsmedel, det vill säga varken med jäst, surdeg, eller bakpulver. Åtminstone förr i tiden. Det är ett ursprungligt sätt att tillaga bröd med 1000-åriga traditioner och förekommer i de flesta länder. Ett viktigt bröd fortfarande i ekonomiskt fattiga delar av världen. Benämns ofta "flatbröd" (= platt bröd). Det finns mjukt och hårt ojäst bröd.
Nutida flatbröd bakas oftast med en mindre del jäsmedel för att få ett luftigare bröd, till skillnad från dåtidens tämligen kompakta bröd. Vanligen har man också ersatt en del av de gamla sädesslagen korn och råg med vetemjöl för att få ett godare bröd. Tunnbröd är ett bra exempel på detta (se dito). Dagens "klassiska" bröd är väsentligen annorlunda än dåtidens - bröd som dagens konsumenter skulle rata. Gamla klassiska recept används numera mest i religiösa sammanhang.
Baka: Även med jäst och vetemjöl i degen är dagens flatbröd platta. Detta för att degen inte jäses två gånger och för att det kavlas ut platt innan gräddning. Kavlingen, i synnerhet med rand- och kruskavel som används till tunnbröd och knäckebröd, förstör glutenbildningen i degen.
Läs mer > Så bakas ojäst bröd, flatbröd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09