Nordamerikansk ciribou

Fotograf/bild: pixabay ¤

Ren, renkött }

(sarv, härk, vaja, sarvslakt)

Latin: Rangifer tarandus

Engelsk översättning reindeer, caribou

Fransk översättning renne

Italiensk översättning renna

Tysk översättning Rentier

Spansk översättning reno

Ren är en art i familj hjortdjur och släkt med både hjort, rådjur och älg. Det är ett gråbrunt djur, som blir 1 till 2 meter i längd, med mankhöjd cirka 1 meter. Pälsen är tät, med tjock underull och styva täckhår. Vikt vanligtvis runt 100 kg, men kan väga upp till 300 kg. Båda könen har rikt grenade horn. Renar förekommer i nordliga områden i Nordamerika, Grönland, Svalbard, Scandinavien, Ryssland och i norra Asien. Den nord­amerikanska underarten benämns ciribou. Renar är väl anpassade till det kärva klimatet.

På samiska är sarv = tjur, härk = kastrerad tjur och vaja = ko.

Renkött har hög köttkvalitet, är smakrikt med speciell karaktär. Med tanke på köttkvalité och smakrikedom är det förvånande att ren är så pass sällan förekommer på menyerna i södra Sverige. I september före brunsten är djuren som mest välmatade, varvid renskötarna samlar ihop djuren till slakt kallat sarvslakt.

  • Köttkvalité: Köttet är mörkt, finfibrikt och lent. Bästa köttet från unga djur.
  • Fetthalt: Mycket magert kött, 3-8% fetthalt beroende på styckdel.
  • Smak: Klar viltkaraktär, men med egen speciell karaktar. Renkött röks ofta och får då en kraftfull rökt viltsmak.
  • Alternativ vara: Hjort.
  • Försäljning: Förekommer ibland färsk i butik under senhösten, som fryst ofta året om.
  • Tillagat pris:
  • Förvaring: 0-4°C upp till en vecka. Butikspackat kött enligt anvisning. Packa inte in rått kött i plastfilm e.d. Tillagat kött lindas in med aluminiumfolie. Grytkokt kött sparas i sitt spad (läs mer > Förvaring kött). Färskt mörat kött kan frysas i 12 månader (läs mer > Frysning kött).

Hälsa: Renar är generellt friska djur. Smittsamma sjukdomar som kan överföras till människan förekommer inte. Kött i handeln är kontrollbesiktigat av veterinär.

Miljö: Viltkött anses miljövänligt och ingår i det naturliga kretsloppet.

Jakt/uppfödning: Människan har i flera 1000-tals år använt renen som jaktbyte, mjölk- och dragdjur. Det är ett viktigt päls- och köttdjur för subarktisk befolkning. Numera förekommer renar mest i halvvilt tillstånd förvaltade av samer och annan ursprunglig lokalbefolknining. Jakt på vilda renar förekommer.

Styckning: Ren styckas på likande sätt som andra hjort- och nötdjur. Sadeln med filéerna utgör de bästa bitarna och bör komma från unga djur. Köttet blir mört efter kort tids hängning. Läs mer > Stycka kött.


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS RENKÖTT

Renkött används på samma sätt som annat hjortdjurskött. De mindre ädla bitarna passar utmärkt till en mustig, smakrik gryta. Renskav är en klassiker och består av finkurna restbitar (läs mer > Skav). Rökt, finskuret renkött är ett vanligt smörgåspålägg och det sydsvensken mest är vana vid. Tillbehören till ren är ofta från skogen och smakrika, t.ex. svamp, tranbär och lingon. Lingonen med fördel rårörda och kraftigt sötsura. Såserna är också vanligen smakrika, kanske smaksatt med lite madeira och ibland gräddfeta. Grytor är mustiga och smakrika. Renskav kan vara något mildare i smaken och serveras gärna med en gräddig sås till.

Stektemperatur

Ugns-

     Innertemperatur 

temp.

Röd

Medium

Välstekt

Filé

110°C

52°C

57°C

65°C

Stek

125°C

55°C

62°C

68°C

Läs mer

Förvaring kött

Frysa och tina kött

Film: Atrias Renstek

Recept med Ren, renkött }

Det finns 8 recept med Ren, renkött }