Kanin, kaninkött

Fotograf/bild: pixabay ¤

Kanin, kaninkött

(vildkanin, kaninpest, myxomatos)

Latin: Oryctolagus cuniculus

Engelsk översättning rabbit

Fransk översättning lapin, garenne (uppfödd)

Italiensk översättning coniglio

Tysk översättning Kaninchen

Spansk översättning conejo

Kaniner utgör nio släkten i familj hardjur. Kaniner skiljer sig från egentliga harar genom att de är mindre, har kortare ben och öron utan svarta spetsar. Båda är växtätare och vanligen nattaktiva. De flesta kaniner gräver underjordiska gångsystem, där de föder blinda, hårlösa ungar. Till kaniner räknas ett 20-tal arter varav (europeisk) vildkanin före­kommer i Sverige. Tamkaniner härstammar från vildkanin. 

Vildkanin (Oryctolagus cuniculus) blir cirka 4 decimeter lång och väger runt 2 kilo. Pälsen är vanligen brungrå, med rödbrun nacke och vit undersida. Vikt cirka 2 kilo. Den har kort upprättstående svans, som är svart på ovansidan och vit under. Den har kraftiga framtänder som är mjukare på framsidan än på insidan, vilket gör att de slits till vassa skärverktyg. Tänderna fortsätter att växa hela livet. Arten härstammar från sydvästra Europa-nordvästra Afrika, varifrån den inplanterats i övriga Europa.

Förekomst: Vildkaniner lever i kolonier i låglänt terräng med sandig jord, där de gräver underjordiska långa gångsystem. Honan får 4-7 kullar per år, med 5-6 ungar per gång efter 4-5 veckors dräktighet. Ungarna blir fullvuxna på två månader. Vildkanin kan göra stor skada i naturen och kan konkurrera ut andra djur i jakten på föda. Till Sydsverige infördes kaniner kring sekelskiftet 1900 och förekommer i södra Sverige inklusive Gotland. Förvildad tamkanin kan förekomma i städernas utkanter, till exempel Stockholm. Uppfödning av matkaniner förekommer. I början av 1900-talet, i synnerhet briståren under världskrigen, var det vanligt att man födde upp kaniner i hemmens trädgårdar.

Hälsa: Vilda djur har som regel god hälsa och utgör sällan någon risk som människoföda. Kaniner kan drabbas av kaninpest (myxomatos), vilket är ett virus som starkt påverkar kaninstammarnas storlek och utbredning. Sjukdomen, som inte har något att göra med harpest, drabbar i vanliga fall endast vild- och tamkaniner.

Jakt på vildkanin sker vanligen med drivande hund, som klappjakt eller i den speciella form av grytjakt som äger rum med hjälp av tam iller som driver ut kaninen ur sina hålor (se film nedan). Det skjuts runt 10.000 kaniner per år.


VIKT & PORTIONSVIKT

En vildkanin väger normalt runt 2 kilo. Flådd och urtagen cirka 1,2 kilo, vilket är ungefär hälften av vad en hare brukar väga. Köttvikt cirka 0,6 kilo, varav det mesta sitter i sadeln (filéerna) och i stekarna (bakbenen).

 Norm hare

Råvikt

Ben

Rens *)

Råkött

Tillagning

Lagat kött

av råvikt

Portioner

 Hel urtagen kanin

1200 g

40%

10%

600 g

-27%

440 g

36%

3-4

 Harsadel (2 filéer)

  375 g

55%

  5%

150 g

-20%

120 g

32%

1

 Stek & bog (4 ben)

  575 g

20%

  2%

450 g

-30%

320 g

55%

2-3

*) Inklusive inälvor cirka 50 gram.


Portionsberäkning
: En normalstor hel kanin räcker till 3 ordentliga portioner (~150 gram tillagat kött). Serveras för- och/eller efterrätt räcker kaninen till 4 portioner à 110 gram tillagat kött.

PRODUKTION


Här avses tamkanin, inte vildfångad. 2017 producerades 1,5 miljoner ton kaninkött, en ökning med 34% under senaste 10-årsperiod. Världsbefolkningen ökade med 11% samma period. Kina är den stora producenten med 63% av världsmarknaden. I Europa är det främst i Medelhavsländerna. Kaninkött utgör 1% av världens köttproduktion (exkl. vilt och fågel). Läs mer > Om kött.

 Kaninkött år 2017

Milj ton

Andel

 Nordamerika

0,0

0%

 Mellanamerika

0,0

0%

 Sydamerika

0,0

1%

 Asien

1,1

73%

 varav Kina 86%

0,9

63%

 och Sydkorea 14%

0,2

10%

 Europa

0,3

20%

 varav Spanien

0,1

4%

 och Italien

0,0

3%

 Frankrike

0,0

3%

 Tyskland

0,0

3%

 Afrika totalt

0,1

6%

 varav Egypten 64%

0,1

4%

 Oceanien

0,0

0%

 Totalt 2017

1,5

100%

 Totalt 2008

1,1

 Källa: FAOSTATSÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS  KANIN

Kaninkött liknar till karaktär och smak hare och används och tillagas på samma sätt (läs mer > Så tillagas hare).

  • Bräserad kanin i gryta: Vanligast är att stycka kaninen i mindre delar som sedan bräseras i gryta. Se recept > Sydländsk har- eller kaningryta.
  • Ugnsstekt kanin: Kaninen styckas i delar och sätts in i ugn 175°C. Se recept > Kanin eller hare i ugn.
  • Kaninragu: Allt kött skärs av och i halvstora bitar, av vilka man tillagar en god ragu. Se recept > Harragu med ingefära i chokladsås.
  • Helstekt kanin i ugn: På grund av sin litenhet går det bra att steka hel kanin i ugn. Kaninkött är magert, varför den bör späckas (kläs in) med tunna späckskivor eller bacon.

Klassiska kaninrätter:

  • Coniglio alla cacciatora (it. kanin på jägarens vis)

 © Kunskapskokboken. Reviderat 2016-08

Läs mer

Hare, harkött

Så tillagas hare

Om kött

Om nötkött, köttkvalité

Om får-, lamm- och getkött, köttkvalité

Om fläskkött, köttkvalité

Om vilt och viltkött

Film: Kaninjakt med iller

Recept med Kanin, kaninkött

Det finns 2 recept med Kanin, kaninkött