
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Om krutonger
(krutonger, brödkrutonger = bröd stekt i smör eller matolja (med eller utan vitök))
croutons = bread fried in butter or oil (with or without garlic)
croûtons, croûtes = pain frit au beurre ou huile (avec ou sans ail)
crostino, crostini, bruschetta = pane fritto nel burro o olio (con o senza aglio)
Croutons = Bro in Butter oder Öl gebraten (mit oder ohne Knoblauch)
picatostes = pan frito en mantequilla o aceite (con o sin cebolla blanca)
Krutong (fr. croûton) är enligt Akademiens Ordbok en "smörstekt skiva av vitt bröd som underlag för stuvningar, äggrätter eller dylikt" (bild ovan t.v.). Enligt franska Larousse Gastronomique även stekt i olja. I Frankrike kallas även kall, stelnad köttgelé (fr. aspic) som tärnats för croúton. En italiensk bruschetta är en brödskiva stekt i olivolja och vitlök med pålägg av tomat och annat. Begreppet croûton från croûte som betyder brödskorpa (sv. "krustan").
- Brödtyp: Krispigt tilltuggsbröd.
- Smak: Köpebröd smakneutrala. Hemlagade krispiga med smörsmak.
- Alternativ vara: Miniskorpor.
- Försäljning: Vanligt förekommande i butik.
- Jämförpris: Mycket högt för att vara tillbehör till mat. 150-200 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
- Förvaras torrt. Lång hållbarhet.
SÅ HEMGAS KRUTONGER
Vitt bröd skivas och formas innan det steks i smör tills det fått gyllenbrun färg på båda sidor. Sedan får brödet kallna för att bli fast och knaprigt. Det bör användas inom en timme, lång liggtid gör att det blir mjukare. En variant är att blötlägga tärnat bröd i lite mjölk, som lätt pressas för att få bort överflödsmjölk, för att sedan stekas i het olja. Ibland smaksätts brödet till exempel med vitlök eller riven hårdost.
- Till smörgås: Skall brödet fungera som en smörgås med pålägg skärs skivorna i så stora fyrkanter eller rektanglar som möjligt, utan att få med den fastare brödkanten. Med hjälp av en matring eller ett glas kan man stansa ut runda brödskivor. Sådant bröd behöver inte smöras utan pålägget läggs direkt ovanpå.
- Till kanapéer önskas små brödskivor (läs mer > Om snittar och kanapéer). Skivorna skärs därvid i rektanglar, eller så stansar man ut små rundlar med liten matring eller glas. Med hjälp av figurformar (se > Kakformar, tårtformar) kan man stansa ut hjärtan, stjärnor, kors, gubbar, grisar och liknande. I Frankrike förekommer ofta halvmånar till kanapé.
- Till garnering skärs skivat bröd utan kant i så tärningar.
SÅ ANVÄNDS KRUTONGER
- Smörgåskrutonger kan bres med pastej, kräm, tomater och annat, för att serveras till soppor (särskilt vitlökskrutonger) eller andra maträtter. De kan också fungera som förrätt eller enklare måltid.
- Kanapékrutonger dekoreras med allehanda godsaker och serveras som drinktilltugg, förrätt, eller mingelmat.
- Garneringskrutonger används till garnering av sallader, av soppor, äggrätter, stekta grönsaker, till exempel smörstekt spenat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09
Läs mer
Recept med Om krutonger
Det finns 14 recept med Om krutonger
-
Ugnsbakad brie med tomat och basilika (plockmat)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Avokado- och sardellröra på crostini
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Svensk caesarsallad till maten
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Miniråbiff av oxfilé på crostini
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cajunstekt kycklinglår med caesarpotatis
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gazpacho - andalusisk kall grönsakssoppa (förrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagade krutonger - Croûtons
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Getost och paprika
Tid: 25 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Löksoppa - Soupe d´onions (gratinée)
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan