(krutonger, brödkrutonger = bröd stekt i smör eller matolja (med eller utan vitök))
croutons = bread fried in butter or oil (with or without garlic)
croûtons, croûtes = pain frit au beurre ou huile (avec ou sans ail)
crostino, crostini, bruschetta = pane fritto nel burro o olio (con o senza aglio)
Croutons = Bro in Butter oder Öl gebraten (mit oder ohne Knoblauch)
picatostes = pan frito en mantequilla o aceite (con o sin cebolla blanca)
Krutong (fr. croûton) är enligt Akademiens Ordbok en "smörstekt skiva av vitt bröd som underlag för stuvningar, äggrätter eller dylikt" (bild ovan t.v.). Enligt franska Larousse Gastronomique även stekt i olja. I Frankrike kallas även kall, stelnad köttgelé (fr. aspic) som tärnats för croúton. En italiensk bruschetta är en brödskiva stekt i olivolja och vitlök med pålägg av tomat och annat. Begreppet croûton från croûte som betyder brödskorpa (sv. "krustan").
SÅ HEMGAS KRUTONGER
Vitt bröd skivas och formas innan det steks i smör tills det fått gyllenbrun färg på båda sidor. Sedan får brödet kallna för att bli fast och knaprigt. Det bör användas inom en timme, lång liggtid gör att det blir mjukare. En variant är att blötlägga tärnat bröd i lite mjölk, som lätt pressas för att få bort överflödsmjölk, för att sedan stekas i het olja. Ibland smaksätts brödet till exempel med vitlök eller riven hårdost.
SÅ ANVÄNDS KRUTONGER
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09