Fotograf/bild: Film: Fish Species, Atlantic herring
Sillar
(sillar 1. chilensk sill 2. manillabuktensill)
Latin: Clupea 1. Clupea bentincki, trangomera bentincki 2. Clupea manulensis
herrings 1. Araucanian herring 2. Manila bay herring
harengs 1. hareng chilien 2. hareng baie de Manille
aringa, aringhe 1. aringa cilena 2. aringa baia di Manila
Heringe 1. Chilenische Hering 2. Hering Manilabucht
arenques 1. arenque chileno arenque bahía de manila
Sillar (Clupea) är biologiskt ett släkte tillhörande familj Sillfiskar inom ordning Sillartade fiskar (läs mer > Sillartade fiskar). Släktet består främst av två varandra snarlika arter - atlantisk och stillahavssill. Sillar lever kustnära i stora stim i tempererade vatten i Stilla havet och Nordatlanten inklusive Östersjön. De är silverglänsande fiskar som blir 30-50 centimeter långa. Se film, klicka på "Fish species" under bilden ovan.
- Sill, atlantisk sill (Clupea harengus) är en långsmal liten fisk som vanligen blir 30 centimeter lång med en maxlängd av 45 centimeter. Det finns olika stammar (sortvarianter) namngivna efter fångstområden, varav Östersjösill (strömming) är en underart. Det är världens fjärde mest fångade havsfisk (läs mer > Produktion fisk). Läs mer > Atlantisk sill.
- Stillahavssill (Clupea pallasii) är en 30-50 centimeter avlång sill som lever i arktiska vatten utmed Rysslands norra kust, i nordvästra Stilla havet ner till Japan och i östra Stilla Havet utmed den nordamerikanska kusten ner till Kaliforniahalvön. Ryggen är mörkt blågrön, sidor och buk är silverfärgade. Den blir vanligen 25 centimeter lång. Läs mer > Stillahavssill.
- Chilensk sill (Clupea bentincki, Strangomera bentincki) är en kustnära stillahavssill som lever i stora stim utmed Chiles kust på 0-70 meters djup. Den är vanligen 10-15 centimeter lång (max 28 cm), mörkblå på ryggen med silverfärgad buk. Det finns två underarter. Sillen fiskas flitigt och används främst till fiskmjöl. Arten anses inte vara hotad (least concern). Se fiskbild och fiskkarta via länk nedan.
- Manillabuktensill (Clupea manulensis) är en sötvattenssill hemmahörande i filippinska sjöar, vattendrag och i bräckt vatten. Arten är rödlistad, starkt utrotningshotad (critical endangered). Se fiskbild och fiskkarta via länk nedan.
Fiske: Sill är en betydelsefull matfisk. Sill fångas med flyttrål, snörpvad, sättgarn, drivgarn och sillbottengarn (läs mer > Om fiskemetoder). Den viktigaste fiskeperioden i Norra Ishavet är från oktober till mars. I Nordsjön och Skagerack framför allt under sommar och höst.
Miljö: Tillgången på sill är i allmänhet god (läs mer > Atlantisk sill och > Stillahavssill).
SÅ ANVÄNDS SILL
Sill liksom annan småfisk används i stor utsträckning till fiskmjöl/djurfoder (läs mer > Fiskmjöl) och till fiskolja. Tyvärr, för det är en utmärkt matfisk. Sill tillreds på många sätt, dock sällan kokt. Vanligen stekt som "sotare" eller dubbelpanerad. Flitigt använd som inlagd sill eller rökt varvid den kallas "böckling". Läs mer > Atlantisk sill.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-09
Läs mer
Recept med Sillar
Det finns 26 recept med Sillar
-
Fyllda strömmingsflundror
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kaviarströmming
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Teriyakiströmming
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Strömmingslåda med dijonsenap och purjolök
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Smörstekta strömmingsflundror med Arimas dillmajonnäs (LCHF-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Dahlqvist & Arimas
-
Ättiksströmming, inlagd strömming
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad strömming
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkelpanerad strömming helt enkelt
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rosanders gräddmarinerade strömming
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dill- och kaviarfylld strömming
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling