Valthornssnäcka

Fotograf/bild: France Bleu

Valthornssnäcka

(valthornssnäckor, valthornssnäcka)

Latin: Buccinum, Buccinum undatum

Engelsk översättning common whelk

Fransk översättning bulot

Italiensk översättning buccine

Tysk översättning Wellhornschnecke

Spansk översättning caracolillo de bruselas

Valthornssnäckor (Buccinidae) är en familj havslevande snäckor som förekommer i alla hav. Från Ishavet i norr till tropiska vatten och ner till Södra oceanen. De lever i tidvattenzoner och ner i havens djup. De föredrar fast underlag, men återfinns även på sandig botten.  Läs mer > Snäckor, sniglar.

Valthornssnäcka
(Buccinum undatum) är en havslevande art i familj Valthornssnäckor förekommer kustnära i norra Atlanten, från Frankrike i söder till Storbritannien, Norge och Grönland i norr, samt längs Kanadas och Nordamerikas östkuster. Snäckan som är brun-beige har toppig spiralform cirka 6 centimeter lång. Den livnär sig på att äta musslor och död fisk. Snäckan kan förväxlas med röd valthornssnäcka (Neptunea Antiqua) som är giftig.

Fiske: Snäckan fiskas med burar som matats med mussel- eller krabbkött.


SÅ ANVÄNDS VALTHORNSSNÄCKA

Valthornssnäcka är en eftertraktad vara i mellersta- och södra Europa. Köttet är fast och när väl kokt är det lätt att pilla ut ur sitt skal med en sticka. Ytterst sitter ett hårt skal som pillas bort. De äts kalla som de är, eventuellt med aromsmör eller vinäger som tillbehör. Kan ingå som ingrediens i fisk- och skaldjurssoppor, stuvningar etcetera. Förekommer nästan alltid på en "plateau de mer" i Frankrike. De säljs vanligtvis färdigkokta i lösvikt eller konserverade.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Snäckor, sniglar

Recept med Valthornssnäcka

Det finns 1 recept med Valthornssnäcka