Bittergurka

Fotograf/bild: Mystic Herbs

Bittergurka

(karela, ku gua)

Latin: Momordica charantia

Engelsk översättning bitter gourd, bitter melon, bitter cucumber

Bittergurka är en klätterväxt som kan bli 5 meter lång, artskild från vanlig gurka men tillhör släktet gurkväxter. Växten förekommer i tropiska områden med ursprung från Indien varifrån den spritts till andra asiatiska länder. Odlas även i Afrika och i Karibien. Frukten form och utseende varierar. Den kan vara långsmal som slanggurka eller kortknubbig som druvgurka. Längd 6-30 centimeter. I Indien (karela) är frukten fårad med vårtliknade utskott (bild ovan) och har avsmalnande ändar. I Kina (ku gua) är den mer slät. Frukten består av ett grönt, tjockt och mjukt skal med ett krämvitt inre fruktkött och gulvita stora frön. Vid mognad övergår färgen till ett gul-orange yttre och rött inre med bruna frön.

  • Vikt: Vanligen 500 gram (100-700 gram).
  • Karaktär och smak: Omogen frukt är krispigt och saftigt. Fullt mogen blir fruktköttet sörjigt. Smaken är mycket besk. Vid mognad blir skalet än mer bittert men fruktköttet blir rött och sött.
  • Mognad: September-november i Indien.
  • Alternativ vara: Gurka.
  • Försäljning: Mycket sällsynt förekommande i svenska butiker.
  • Förvaring: Svalt som gurka.

Hälsa: Frukten används som örtmedicin i många asiatiska länder för behandling av allehanda åkommor. I Turkiet särskilt mot magbesvär som laxer- och kräkmedel. I Indien bland annat mot diabetes. Påstås förhindra hosta och andra halssjukdomar, bota cancer, aids med mera. De vetenskapliga grunderna är, som så ofta med naturmediciner, opåvisade. Däremot känner man till biverkningar som diarré, buksmärtor, feber, sänkt blodsocker, urinkontinens och bröstsmärter. I allmänhet milda snabbt övergående symtom.


SÅ ANVÄNDS BITTERGURKA

Det är vanligtvis den omogna gröna, eller svagt gulskiftande frukten som används som föda för sin bittra smaks skull. Både skal och fruktkött är ätbart. Används kokt eller stekt. Den blandas ogärna med annan mat utan brukar serveras vid sidan om. I Indien fyller man den med kryddor och steker den i olja, eller används som pickles ofta serverad med yoghurt vid sidan om för att mildra beskan. Den kan blandas med riven kokos, curry, lök och annat och sedan pannstekas. Gröper man ur fruktköttet kan det gröna skalet fyllas med till exempel köttfärs och ugnslagas på liknande sätt som squash. I Kina wokas skalet skuret i bitar vanligen tillsammans kött och bönor. Förekommer som bitterämne i kinesisk och japansk öl. Unga skott och blad används i sallader. Vill man bli av med en del av bitterheten kan lägga uppskuren gurka en stund i kallt vatten, eller koka den lätt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02

Läs mer

Gurkor