wheat germ
germe de blé
germe di grano
Weizenkeime
germen de trigo
Vetegroddar (fr. germe de blé) är växtens embryo som utgör cirka 3% av vetekärnan. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 35 gram. 100 gram = 2,85 dl.
- Smak: Nötaktig.
- Alternativ vara: Havrekärnor även kallat havregroddar.
- Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: I grodden finns alla ämnen t.ex. protein, vitaminer och mineralämnen. Mycket hög proteinhalt (25%), högt fiberinnehåll (ca 22%) och extra rikt på E-vitamin. Det finns nyckelhålsmärkta vetegroddar.
SÅ ANVÄNDS VETEGRODDAR
Vetegroddar skall inte förkokas utan används som de är. Kan tillsättas bröddeg och ingå som grötingrediens. Av groddarna gör man också vetegroddsolja (läs mer > Andra oljor).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Läs mer
Recept med Vetegroddar
Det finns 5 recept med Vetegroddar
-
Annes yoghurtlimpa
Tid: 3 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fillimpa
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spättafiskburgare med dill- och senapsrostad aubergine
Tid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok
-
Morot- och kikärtsbiffar med dragon, citron och röd linssallad
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Nina Ekelöf