Latin: visceralis = inre. Viscera, viscus = kött/inälvor
offals = internal organs
abats, viscčre (entrailles, tripes) = organes internes
frattaglie = organi interni
Innereien = innere Organe
asaduras, entraņas = ķrganos internos
Inälvor (lat. viscera, plural viscus) är de inre organen i människa eller ett djur. Svenska Akademiens Ordbok = "sammanfattande benämning på flera eller alla inre organ hos människa eller djur, numera i synnerhet om bukhålans organ". Hos fisk vanligen kallat "innanmäte", men innanmäte (inkråm) är generellt ett vidare begrepp. Begreppen inälvor och inkråm används om vartannat. Läs mer > inkråm.
Inom gastronomin är blod, bräss, hjärna, hjärta, lever, lunga, mage, märg, njure, tarmar, testiklar/penis och tunga betraktade som inälvor. Alltså allt utom muskler och ben. Tunga och hjärta är muskler och borde därför egentligen inte klassas som inälv. Läs mer, se respektive inälv.
SÅ ANVÄNDS INÄLVOR
Vad som betraktas som ätbart är kulturellt betingat, men allt kan ätas. Inälvsmat var vanligt förr då man i stort sett tog vara på djurens alla ätliga kroppsdelar. I samband med slakt lagade man lungmos bestående av hjärta, lungor och annat småkött som inte kunde sparas. Samerna tillagade förr hjärnpalt av renhjärna. Av blod lagas blodpudding, blodkorv och blodpalt, av levern korvkaka och leverkorv - allt klassisk husmanskost. Inälvsmat är fortfarande vanligt förekommande i andra länder som Tyskland och Frankrike. Dagens svenskar verkar ha drabbats av kollektiv "inälvsallergi". De går miste om många godsaker. Att man råkar äta blodpudding och leverpastej kanske man inte tänker på. Inälvsmat är som vin, det är inte gott förrän man lärt sig tycka om det. Läs mer > se respektive inälvsvara.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
Recept med Om inälvor
Det finns 10 recept med Om inälvor
-
Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från Bercy
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från Jerez
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasås
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Enligt fotograf ovan
-
Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssås
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rognons de porc ā la crčme, njurragu
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad grillad lammkorv
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Hemlagad korvstoppad bratwurst
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan