Salsiccia

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Salsiccia

(luganega, bardiccio, zazzicchia)

Italiensk översättning salsiccia, salsicce, salciccia

Salsiccia (ita. plural salsicce) är egenligen ett latinskt namn för korv, härlett från ordet salsicus som betyder "smaksatt med salt". I Italien betyder ordet också just korv. Jämför spanskans salchicha och franskans saussiche. Det finns med andra ord allehanda lokala varianter av salsicce ofta med klassiska egna namn som luganega, bardiccio och zazzicchia. Något egentligt original finns knappast, även om flera orter i Italien hävdar detta.

  • Korvtyp: Färsk, torkad, kokt, eller rökt maträttskorv. Fin- eller grovmald köttmassa stoppad i naturskinn. Mestadels av fläskkött. Svensk vanligen råkokt korv (ty. Brühwurst). Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Vanligen smakrik.
  • Alternativ vara: Annan smakrik maträttskorv med hög kötthalt.
  • Försäljning: Svensktillverkad och ibland italiensk salsiccia förekommer i svenska butiker.
  • Jämförpris relativt annan huvudvaraLågt - medel. Svensk salsiccia 85-130 kr/kg. Italiensk 125-150 och ekologisk cirka 250 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C. Rå kort hållbarhet. Förkokt upp till en vecka. Se förpackning.

Innehåll: Italiensk salsicca består vanligen av grovmalt magert griskött, helst av fina delar som karré, bog eller bringa, blandat med späck. Kryddor kan vara av allehanda slag som lök, vitlök, persilja, chili, timjan, koriander, fänkål, paprika, muskot, vin, druvsocker, salt och peppar med mera. I en svensk kan potatisstärkelse ingå. Vanligen stabiliseringsmedel (E450), antioxidationsmedel (E300, E331) och konserveringsmedel (E250, E252).

  • Köttandel *): Vanligen hög köttandel, verklig andel 65-95% (på paketet 75-110%. Se fotnot).
  • Vattenhalt **): Låg-medel andel, 45-65%.
  • Relativ fetthalt **): Medel-hög, 15-35%.
  • Relativ proteinhalt **): Medelhög, runt 15%.
  • Kolhydrater **): Begränsad 0-3%.
  • Salthalt: Normalsaltad ~2%. Nitritsaltad E250.
  • Relativ energimängd **): Medel-högt, 200-385 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.


SÅ ANVÄNDS SALSICCIA

Det är en smakrik tjockare portionskorv, vanligen inte alltför stark och äts vanligen stek med tillbehör till exempel med mos eller i korvbröd. Fungerar bra som grillad och i ugn, eller som ingrediens i grytor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Om korv, korvtillverkning

Tillverkningsmetoder korv

Om prisjämförelser

Korvmatematik, köttandel

Film: Making Italian Salsiccia Sausages

Film: Parmesanstuvade makaroner med salsiccia

Recept med Salsiccia

Det finns 5 recept med Salsiccia