(luganega, bardiccio, zazzicchia)
salsiccia, salsicce, salciccia
Salsiccia (ita. plural salsicce) är egenligen ett latinskt namn för korv, härlett från ordet salsicus som betyder "smaksatt med salt". I Italien betyder ordet också just korv. Jämför spanskans salchicha och franskans saussiche. Det finns med andra ord allehanda lokala varianter av salsicce ofta med klassiska egna namn som luganega, bardiccio och zazzicchia. Något egentligt original finns knappast, även om flera orter i Italien hävdar detta.
Innehåll: Italiensk salsicca består vanligen av grovmalt magert griskött, helst av fina delar som karré, bog eller bringa, blandat med späck. Kryddor kan vara av allehanda slag som lök, vitlök, persilja, chili, timjan, koriander, fänkål, paprika, muskot, vin, druvsocker, salt och peppar med mera. I en svensk kan potatisstärkelse ingå. Vanligen stabiliseringsmedel (E450), antioxidationsmedel (E300, E331) och konserveringsmedel (E250, E252).
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
SÅ ANVÄNDS SALSICCIA
Det är en smakrik tjockare portionskorv, vanligen inte alltför stark och äts vanligen stek med tillbehör till exempel med mos eller i korvbröd. Fungerar bra som grillad och i ugn, eller som ingrediens i grytor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07