Latin: Macadamia tetraphylla, Macadamia integrifolia
macadamia nuts
noix de macadamia
noci di macadamia
Macadamianüsse
nueces de macadamia
Macadamianöt är macadamiaträdets frukt som innehåller 1 eller två nötter. Den består av två skal, ett yttre grönt och ett brunt, hårt inre skal. I mitten finns det ätbara fröet ("nöten"). Se recept med macadamia, klicka på "recept" till högern om bilden. Biologiskt är macadamianöt en stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt).
- Karaktär nötkärna: Rundoval vitbeige nöt, cirka 1 cm i diameter.
- Vikt: 1 dl = 60 gram. 100g = 1,7 dl.
- Fetthalt cirka 76%.
- Smak: Smörig nötsmak.
- Alternativ vara: Paranöt eller andra trädnötter.
- Försäljning: Säljs skalad i de flesta butiker, ofta ekologisk.
- Jämförpris: Högt - mycket högt nötpris, 300-600 kr/kilo. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
- Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Macadamianöten är extra energirik, över 700 Kcal/gram. Fettmängd hela 76%. Mängden mättat fett är cirka 12%, enkelomättat ~59% och fleromättat fett ~1%. Om nötallergi, läs > Nötallergi.
Odling/produktion: Den första kommersiella odlingen statades 1888. Trädet överfördes samtidigt till Hawaii, ursprungligen som vindskydd åt sockerrörsodlingarna. Odling sker numera i flera länder. Produktionen år 2015 var 180 tusen ton, varav Sydafrika svarade för 27%, Australien 22% och övriga världen 51%.
SÅ ANVÄNDS MACADAMIANÖTTER
Macadamianöten används vanligen i desserter som glass, bakverk och konfektyrer, ofta tillsammans med choklad. Passar till fruktsallader, då gärna rostade vilket framhäver smaken. Nöten används inte till att pressa konsumtionsolja och dylikt för att den är för sällsynt och dyr. Förekommer dock i kosmetiska krämer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Recept med Macadamianötter
Det finns 1 recept med Macadamianötter
-
Sega Chocolate Chip Cookies
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Alisa Bandell