(australnöt)
Latin: Macadamia tetraphylla, Macadamia integrifolia
macadamia nuts
noix de macadamia
noci di macadamia
Macadamianüsse
nueces de macadamia
Hälsa/näring: Macadamianöten är extra energirik, över 700 Kcal/gram. Fettmängd hela 76%. Mängden mättat fett är cirka 12%, enkelomättat ~59% och fleromättat fett ~1%. Om nötallergi, läs > Nötallergi.
Odling/produktion: Den första kommersiella odlingen statades 1888. Trädet överfördes samtidigt till Hawaii, ursprungligen som vindskydd åt sockerrörsodlingarna. Odling sker numera i flera länder. Produktionen år 2015 var 180 tusen ton, varav Sydafrika svarade för 27%, Australien 22% och övriga världen 51%.
SÅ ANVÄNDS MACADAMIANÖTTER
Macadamianöten används vanligen i desserter som glass, bakverk och konfektyrer, ofta tillsammans med choklad. Passar till fruktsallader, då gärna rostade vilket framhäver smaken. Nöten används inte till att pressa konsumtionsolja och dylikt för att den är för sällsynt och dyr. Förekommer dock i kosmetiska krämer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04