Klassificering olivolja

Fotograf/bild: Pinterest

Klassificering olivolja

(virgin olive oils, extra-virgin olive oil , virgin olive oil, ordinary virgin olive oil, lampante virgin olive oil, olive oil, crude olive pomace, refined olive oil)

Engelsk översättning virgin olive oil, extra-virgin olive oil, superfine olive oil, fine olive oil, pure olive oil

Italiensk översättning novello, gentile/leggero, armonico, medio, intenso, fruttato, lepente

Olivolja kvalitetsklassas av International Olive Council på följande sätt (något förenklat). Läs mer via länk nedan > Definitions of olive oils. I svenska butiker säljs huvudsakligen extra-virgin olive oil, det vill säga den bästa kvaliteten. Sämre kvaliteter används till kosmetika och annat. Läs mer > Kallpressning, varmpressning.

  • Virgin olive oils (jungfruolja) är olja från oliver som mekaniskt bearbetats utan att oljan förändras genom annan behandling än tvättning, centrifugering och filtrering.
  • Extra-virgin olive oil är virgin oil som högst innehåller 0,8% oleinsyra (omega-9-fettsyra).
  • Virgin olive oil: är virgin oil som högst innehåller 2% oleinsyra (omega-9-fettsyra).
  • Ordinary virgin olive oil är virgin oil som högst innehåller 3,3% oleinsyra (omega-9-fettsyra). Får endast säljas till konsument om det är tillåtet i respektive land.
  • Lampante virgin olive oil är virgin oil som innehåller mer än 3,3% oleinsyra (omega-9-fettsyra). Får inte säljas till konsument.
  • Refined olive oil (raffinerad/renad olja) av jungfruolja får inte ändra grundsammansättningen och högst innehålla 0,3% oleinsyra. Får endast säljas till konsument om det är tillåtet i respektive land.
  • Olive oil (olivolja) är en blandning av raffinerad olja och jungfruolja med högst 1% oleinsyra.
  • Crude olive pomace ("fruktmos", sv. bomolja) är den sämre sorts olivolja som erhålles vid tredje pressningen. Bomolja används exempelvis som bränsle i oljelampor och till skinn- och läderberedning.

EU-klassificering:

  • Virgin-olivolja har inte blivit kemiskt behandlad
  • Kemiskt raffinerad olivolja
  • Ordinär olivolja
  • Pomaceolja (svenska = bomolja)

Italien klassificering varierar och kan till exempel vara:

  • Novello - tidigt skördade gröna kart, skarp smak.
  • Gentile/leggero - mild smak.
  • Armonico - harmonisk smak.
  • Medio - medelmild.
  • Intenso - intensiv smak.
  • Fruttato - fruktig, aromatisk, kraftfull smak.
  • Lepente - den sämsta sorten.

Fernandoskalan är en inofficiell smakskala:

0 - utan smak

1 - nästan ingen smak

2 - mycket liten smak

3 - liten smak

4 - mycket mild smak

5 - mild smak

6 - medelstor smak

7 - stor smak

8 - intensiv smak

9 - mycket intensiv smak

10 - utpräglat intensiv smak

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Olivolja

Oliver

Kallpressning, varmpressning

Definitions of olive oils