Latin: Melanogrammus aeglefinus

Engelsk översättning haddock, seed haddock

Fransk översättning églefin, aiglefin, bourricot

Italiensk översättning asinello

Tysk översättning Schellfisch

Spansk översättning eglifino

Grupper inom
Kolja }:

Glyskolja

Kolja tillhör familj torskfiskar. Den liknar torsk, men har förhållandevis större ögon, kort skäggtöm, gråbrun rygg, silverljusa sidor med svart sidolinje och en något urringad stjärtfena. Ovanför bröstfenan finns en stor svart fläck. Ibland kan den vara brons- eller guldfärgad. Kolja kan bli över metern lång och väga upp till 20 kg.

Förekomst: Kolja lever i stim nära bottnen på 40-300 meters djup. Förekommer från Nordamerika via Grönland ner till Portugal och i Sverige på västkusten.

  • Kategori: Mager fisk, fetthalt under 2%.


Fiske: Kolja tillhör de ekonomiskt viktigare fiskarna. Den fångas med bottentrål, snurrevad och linor. Det är en uppskattad sportfisk på de brittiska öarna. Säljs färsk, frusen, saltad och rökt. Minimilängd skall vara 27 centimeter.

Miljö: Kolja är utsatt för kraftigt överfiske, framför allt i Nordsjön.

WWF rekommendation: MSC-märkt kolja är grönmärkt. Undvik koljor som är mindre än 35 cm och filéer under 25 cm, för att små, unga fiskar inte hunnit fortplanta sig. Köp helst inte fisk som fångats med bottentrål vilket medför stora bifångster av vitling och den redan kraftigt överfiskade torsken i Nordsjön.


SÅ ANVÄNDS KOLJA

Koljans kött är vitt och fast. Den kan användas till det mesta, med fördel i soppor. Kokt kolja är en klassiker och av kolja görs ofta fiskbullar.

Läs mer

Bohusfisk

Film: Leif Mannerström lagar koljafilé

Recept med Kolja }

Det finns 9 recept med Kolja }