Fotograf/bild: Ines Bylund, konstnär (klicka för att se hennes konst)
Passerkvarn
(passerkvarn, passervagga)
food mill
moulin à lègumes
macchina passatrice
Gemüsemühle
legumi pasamontañas
Passera (fr. passer) är en variant av att sila, men avsikten är inte primärt att ta bort något, utan är att ändra varans struktur. Vanligtvis mjukkokt frukt eller bär, till exempel att passera äppelmos, sylt eller marmeladmassa till finare struktur. Passera = gå förbi", kulinariskt gå igenom ett såll. Läs mer > Filter, sil, sikt, såll, slunga.
Passervagga (mosvagga) används till passering. Består klassiskt av en träställning med ett såll i form av en plåtbotten med hål (som är större än i en sil) och en passerkavel, liknande en köttklubba (bild t.v.). Vaggan placeras i en passande bunke i bekväm arbetshöjd, till exempel i diskhon. Moderna varianter förekommer med vev och utbytbara hålstorlekar (bild överst t.h.). Man kan också passera i kvarn eller köksmaskin med passertillsats. Saknar man sådan utrustning kan man använda ett durkslag (pastasåll), vilket fungerar bättre än en sil.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04
Recept med Passerkvarn
Det finns 4 recept med Passerkvarn
-
Konserverad äppelmos
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Havtornsmarmelad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan