Hushållskvarnar används för att sönderdela, mala något (läs mer > sönderdela). De finns för olika ändamål både elektriska och handdrivna, antingen för att mala ner varan så att den lättare kan tillagas och ätas, eller för att frigöra aromatiska ämnen.
- Matkvarn (köttkvarn, moskvarn) används främst till att mala ner (segt) kött till färs så att det blir enklare att tillaga och behagligare att förtära, men också till annat som att passera frukt. Läs mer > Matkvarnar.
- Kaffe- och kryddkvarnar används för att ta fram de dolda aromatiska ämnena i produkten. Läs mer > Kaffekvarnar, respektive kryddkvarnar.
- Andra kvarnar är rivkvarn (mandelkvarn), grönsakskvarn och parmesankvarn. Läs mer > Övriga kvarnar.
- Mixers: En annan form av finmalning är att mixa (läs mer > Matberedare, mixer).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05
Läs mer
Recept med Hushållskvarnar
Det finns 9 recept med Hushållskvarnar
-
Konserverad äppelmos
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorv
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Enligt fotograf ovan
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad mexikansk majsmassa till tortillas
Tid: 1 tim (+ 12 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Apple butter, amerikansk äppelmarmelad
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lebkuchen, tysk kryddstark, mjukseg, julpepparkaka
Tid: 1 tim (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
Tid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemlagad korvstoppad bratwurst
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fin kalvsylta
Tid: 2 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan