Hushållssalt, salt med citronsmak, grovt salt samt mineralsalt

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om salt, koksalt

(salt - natrium-, kalium-, magnesiemklorid 1. koksalt, vanligt salt 2. mineralsalt 3. jodberikat salt, jodsalt 4. salthalt, NaCl, KCl, MgCl2, himalayasalt, Så används salt, Så saltar man, Konsumtion salt)

Engelsk översättning Salt - sodium, potassium, magnesium chloride 1. common salt 2. mineral salt 3. iodized salt 4. salinity

Fransk översättning Sel - chlorure de sodium, potassium, magnésium 1. sel de cusine 2. sel mineral 3. sel d´iodé 4. salinit

Italiensk översättning Sale - cloruro di sodio, potassio, magnesio 1. sale da cusina 2. sale minerale 3. sale iodato 4. salinità

Tysk översättning Salz - Natrium-, Kalium-, Magnesiumchlorid 1. Kochsalz 2. Mineralsalz 3. Jodsalz 4. Salzgehalt

Spansk översättning Sal - cloruro de sodio, potasio, magnesio 1. sal de cocina 2. sal mineral 3. sal yodada 4. salinidad

Salt (fr. sel) har i årtusenden använts som krydda och för sin konserverande verkan. Saltet har haft en enorm betydelse i världshistorien, saltförsäljning finansierade till exempel byggnationen av Kinesiska Muren. För intresserade rekommen­deras boken "Salt - En världshistoria" av Mark Kurlansky. Så gott som alla livsmedel innehåller salt, och även utan tillsats får vi i oss 1 gram per dag.

Klorider: Klorid är en negativt laddad jon av grundämnet klor (Cl). Klorider är en grupp lättlösliga kemiska föreningar bland annat vanligt salt. Kloridsaltning ger inte alltid lång konserveringseffekt, utan förstärks ibland med nitriter och nitrater till exempel i charkvaror. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Natriumklorid NaCl (koksalt, vanligt salt). Förekommer naturligt i form av stensalt och havssalt.
  • Kaliumklorid KCl. Förekommer naturligt, även industriellt framställt (E508). Smakar lite mindre "salt" än natriumklorid och har sämre konserverande effekt. Används som komponent i mineralsalt.
  • Magnesiumklorid MgClfinns naturligt i havsvatten och mineralet karnallit. Framställs industriellt (E511). Används som komponent i mineralsalt.
Konserveringssalter, se > Salpeter, nitriter, nitrater.


VARDAGSSALTER

  1. Koksalt (natriumklorid, NaCl) är det salt vi vanligen använder i matlagningen. Det finns två typer av koksalt. Dels stensalt (se > Hushålls­salt) som är saltavlagringar i marken från uttorkade sjöar, dels havssalt (se > Havssalt) som är ett salt som erhålles genom avdunstar havsvatten. Hav innehåller normalt knappt 3% natriumklorid (salt), plus ett antal andra salter. Man skiljer på fint salt och grovt salt.
  2. Mineralsalt är salt med olika innehåll av mineraler. Läs mer > Mineralsalt.
  3. Jodberikat salt: Jod är ett grundämne som kroppen behöver (essentiellt).
  4. Salthalt = andel lösta salter i en vätska till exempel havsvatten och blod, eller i en vara till exempel smör. 

Konsumtion: Genomsnittskonsumtionen i Sverige är cirka 10 gram/dag. Upplevelsen av salt är individuell, delvis ärftlig men också inlärd. Man kan tillvänjas att äta mer salt och bli mindre känslig för högre doser. Man kan också vänja sig att gradvis minska på saltintaget, men helt utan salt smakar maten ringa. Vill man hålla igen på saltningen och ändå uppleva dess behag, bör man ytsalta i stället för i maten. Ytsaltning upplevs starkare. I matlagning bör man vara försiktig med saltning och låta gästerna tillsätta salt efter eget tycke. En salthalt i maträtter på 0,5 till 0,75% är ett riktvärde. Beska anrättningar kan med fördel saltas lite mer, vilket motverkar beskan.

Hälsa: Ett högt intag av koksalt ökar risken för högt blodtryck som är en viktig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Rekommendationen för medelsvensken är att halvera saltintaget, vilket inte är så lätt eftersom 80% av koksaltsintaget beräknas komma från färdiga produkter som charkuterier, inläggningar, bröd, bordssmör, flingor och färdigmat.

Jodbrist: Jodbrist leder till en förstoring av sköldkörteln (jodbriststruma). Sköldkörteln reglerar ämnes­omsättningen. Av denna anledning finns jodberikat salt. Brist på sköldkörtelhormon under tidig barndom hämmar den mentala och fysiska tillväxten. Jodbrist betraktas av WHO tillsammans med A-vitaminbrist och järnbrist som de mest betydelsefulla bristsjukdomarna i världen.

Rekommenderat saltintag: Max 6 gram/dag (knappt 1 tsk). Kroppsbehovet är cirka 1 gram per dag, vilket vi får i oss utan att salta maten. I näringsdeklarationer står sällan mängden salt, däremot andelen natrium. Räkna med att 1 gram natrium (Na) motsvarar 2,5 gram vanligt salt.


SÅ ANVÄNDS SALT

Salt har många användningsområden. Historiskt har det varit ett utmärkt sätt att konservera mat (läs mer > Om insaltning, saltkonservering). Salt sill, gravlaxen, lutfisken, saltköttet och spickekorven är några av de gamla saltklassikerna som lever kvar i modern tid trots att vi inte längre behöver bevara mat med salt. Salt är också den viktigaste kryddan och smakförstärkaren av mat. Men salt har även andra viktiga användningsområden, till exempel lite salt i brödet förbättrar bakegenskaperna och saltning av aubergine mildrar beskan (läs mer > Grundsmakerna).

Så saltar man: Mängd salt är avgörande för smakupplevelse. För lite salt kan alltid kompenseras i efterhand, men för mycket salt kan sällan justeras. Som kock bör man därför salta i underkant vid tillagning. En bra regel är att salta med hjälp av fingrarna, inte hälla ur saltbehållaren. Saltar man med hjälp av fingrarna får med med tiden en god uppfattning av lämplig saltmängd. För att inte konsumera mer salt än nödvändigt bör man salta mat efteråt och på ytan. Då blir upplevelsen starkare och åtgången mindre. Bra dessutom att låta gästerna salta själva enligt eget behag eftersom smaken är olika. För övrigt är det självklart att man inte saltar maten innan man smakat på den.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11

Läs mer

Natrium

Grundsmakerna

Om insaltning, salta in

Jod

salt smak

Havssalt, flingsalt

Mineralsalt

Hushållssalt

E508 Kaliumklorid

E511 Magnesiumklorid

Salpeter, nitriter, nitrater

Kurlandsky: Salt-En världshistoria

Recept med Om salt, koksalt

Det finns 5 recept med Om salt, koksalt