Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 384

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1535 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Fläskkorv 500.0 gram 76%
el. julkorv 0%
Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Tillbehör:
Kålrot 600.0 gram 12%
Potatis mjölig sort 200.0 gram 9%
Morot 1.0 styck 2%
Äppelmos 0%
Senap svensk 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (55 min )
- Skala och skär kålrot och morot i 1 cm-stora tärningar (ger kort koktid). Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka 30 minuter. Skala och tärna potatis och lägg i grytan efter halva tiden.
- När rotfrukterna mjuknat, mosa med potatisstöt. Späd med lite korvbuljong. Smaka av med salt och peppar.
- Skölj korv och lägg i en rymlig gryta (den skall få plats att svälla utan att nudda kastrullkanten). Häll på vatten så att det täcker korven. Tillsätt kryddor.
- Sjud korven utan lock i cirka 30 minuter (45 min för värmlandskorv). Korven får inte koka (dra kastrullen i så fall från värmen och häll på lite kallt vatten). Vänd korven en gång med hjälp av skedar.
Kockens kommentar
Fläskkorv/julkorv används gärna som tillbehör i "dopp i grytan". Lämpliga kryddor för att få julsmak på fläskkorv är t.ex. stjärnanis, pomeransskal och kryddnejlika. Alternativa tillbehör kan vara surkål eller rödkål (finns att köpa på burk) och potatismos.
ALT. TILLBEHÖR
Fler recept inom Kötträtter till jul
Liknande recept som Fläskkorv, julkorv, värmlandskorv eller grynkorv med rotmos
-
Griljerad kokt julskinka utan ben
Tid: 3 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Köttbullar (buffé)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saftigaste julskinkan
Tid: 24 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senapsgriljering av julskinka (senapsgriljera)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Magnus griljering
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Apelsingriljering
Tid: 7 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtgriljering
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Julskinkgriljering med äpple och ingefära
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dopp i grytan
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan